Det telefonnummer som avlyssnades hade tagits över av en annan person än den misstänkte mannen, vilket polisen upptäckt och därför skulle avsluta avlyssningen. Men då reagerade utredarna på ett märkligt samtal.
En person ringde upp och berättade för den som nu hade telefonnumret om efterlysningen i tro att det var den misstänkte mannen som svarat. När utredarna kontrollerade numret upptäckte de att det var en polis som ringde – som nu åtalas för brott mot tystnadsplikten alternativt tjänstefel.
Den polis som ringde mannen arbetade inte inom utredningen av mordet som inträffade på Hålsjögatan i Malmö sommaren 2019.
Nekar till brott
”Att informera personen om att polisen är intresserad av honom är helt felaktigt och information som skall hållas inom förundersökningen. Valet att berätta för en person att polisen är intresserad av vederbörande avgörs av de som arbetar i ärendet”, säger chefen för Malmöpolisens utredningssektion grova brott i ett förhör.
Den åtalade polisen nekar till brott och menar att någon chef förmodligen gett uppdraget att ta kontakt med den efterlysta mannen för att få honom att lämna in sig, och att syftet aldrig var att bryta tystnadsplikten då det redan var känt att mannen var efterlyst. Men vilken chef som gett uppdraget kan polisen inte minnas.