Polisens arbete med särskilda händelser får kritik i en ny rapport från riksrevisionen. De menar att polisens förebyggande arbete blir lidande. Biträdande polisområdeschef i Malmö, Erik Jansåker, är av en annan åsikt - och berättar att poliser generellt är positiva till kommenderingar på annan ort.
– Många åker på frivillig basis. Det underlättar när intresset finns från våra medarbetare, säger han.
Mer skada än nytta
Under tisdagen släppte Riksrevisionen sin nya rapport. Enligt Riksrevisionen riskerar långvariga särskilda händelser att göra mer skada än nytta. Resultatet tyder på att resursförflyttningarna som måste göras, från de olika lokala polisområdena till Stockholm, har negativ inverkan.
Granskningen visar att särskilda händelser visar sig allra mest effektiva de första timmarna eller till och med dagarna i en större insats. Men ju längre den pågår riskerar de att vara kontraeffektiva.
– Polisen behöver använda sina resurser mer effektivt. Särskilda händelser som pågår under lång tid kan på sikt leda till parallella ledningssystem och ineffektiv resursanvändning, säger riksrevisorn Helena Lindberg, på Riksrevisonens hemsida.
Situationen i Skåne
Hur många poliser som är kommenderade eller har frivilligt anmält sig att åka upp till Stockholm, vill Erik Jansåker inte precisera. Men han påpekar att det inte sker några större bortprioriteringar från polisens arbete på hemmaplan.
– Det är ansträngt, men i princip har vi inte behövt prioritera någonting. Den lilla resurs vi har skickat upp har inte påverkat vår verksamhet, säger han.