Hör polisens Petra Stenkula berätta om platsen man valde för manifestationen. Foto: SVT

Polisen: Därför fick Paludan tillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Först ett avslag tidigare i veckan sedan ett godkännande strax innan manifestationen skulle äga rum. Under fredagsmorgonen förtydligade Malmöpolisen omständigheterna kring danske högerextrema politikern Rasmus Paludans (Stram kurs) manifestation på torsdagen.

– Vi kan ibland begränsa yttrande-, mötes- och demonstrationsfriheten om det finns risk för allvarliga ordningsstörningar och vi ansåg att det fanns det i och med att han först ville hålla den i Rosengård, säger polisens kommenderingschef Petra Stenkula.

Efter vidare dialog med Rasmus Paludan beviljade polisen sedan i samråd med den danske politikern tillstånd för manifestationen på en parkeringsplats vid Skånegården nära Öresundsbron.

– Det var dels en bra plats då han kom från Danmark efter att ha varit på en turné där men också för att vi kunde garantera hans säkerhet samt ge media möjlighet att övervaka och andra personer att visa opinion mot det som sades.

Inte en kostnadsfråga

Trots att torsdagskvällen i slutändan förlöpte lugnt var polispådraget, så väl på plats som runt om i Malmö, stort under torsdagskvällen för att hindra att det uppstod oroligheter.

– Det är klart att det är kostnader, men yttrandefriheten är viktig och vi har att garantera den när vi kan och då är det resurserna som krävs för det.

Bättre förberedelser

Enligt Petra Stenkula finns det flera orsaker till att det inte blev oroligheter som förra sommaren då Rasmus Paludan planerade att bränna koranen i Malmö.

– Vi har lärt oss att ta signaler på allvar tidigt, nu hade vi tid att planera och en dialog med allmänheten och trosamfund med hur vi jobbar med yttrandefriheten. Jag tror också att situationen är annorlunda i dag i Rosengård där man jobbat långsiktigt och de boende där vill ha ett normalläge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.