– Vi kan ibland begränsa yttrande-, mötes- och demonstrationsfriheten om det finns risk för allvarliga ordningsstörningar och vi ansåg att det fanns det i och med att han först ville hålla den i Rosengård, säger polisens kommenderingschef Petra Stenkula.
Efter vidare dialog med Rasmus Paludan beviljade polisen sedan i samråd med den danske politikern tillstånd för manifestationen på en parkeringsplats vid Skånegården nära Öresundsbron.
– Det var dels en bra plats då han kom från Danmark efter att ha varit på en turné där men också för att vi kunde garantera hans säkerhet samt ge media möjlighet att övervaka och andra personer att visa opinion mot det som sades.
Inte en kostnadsfråga
Trots att torsdagskvällen i slutändan förlöpte lugnt var polispådraget, så väl på plats som runt om i Malmö, stort under torsdagskvällen för att hindra att det uppstod oroligheter.
– Det är klart att det är kostnader, men yttrandefriheten är viktig och vi har att garantera den när vi kan och då är det resurserna som krävs för det.
Bättre förberedelser
Enligt Petra Stenkula finns det flera orsaker till att det inte blev oroligheter som förra sommaren då Rasmus Paludan planerade att bränna koranen i Malmö.
– Vi har lärt oss att ta signaler på allvar tidigt, nu hade vi tid att planera och en dialog med allmänheten och trosamfund med hur vi jobbar med yttrandefriheten. Jag tror också att situationen är annorlunda i dag i Rosengård där man jobbat långsiktigt och de boende där vill ha ett normalläge.