Det här uppmärksammades av polisen under 2017 och arbetet intensifierades under 2018. Totalt rör det sig om bedrägerier för runt 300 miljoner kronor från oktober 2017 fram till idag.
– Det handlar om runt 7 000 anmälningar under 2018. Det ska jämföras med bostadsinbrotten som ligger på 12 000 samma år. Så det är väldigt omfattande, säger Petra Stenkula, som är chef för polisens utredningsenhet i region Syd.
De misstänkta bedragarna finns främst i södra Sverige och Stockholm. Fem grupperingar har lokaliserats och slagits ut i Malmö. Sex personer sitter häktade, tre män och tre kvinnor. Kvinnorna har agerat som uppringare. Åtal mot dem kommer att väckas nästa vecka. Ytterligare ett åtal mot en annan gruppering kommer senare.
Försörjer kriminella
Polisen säger att den här sortens bedrägerier utgör en basinkomst för många tungt kriminella i Malmö. Pengarna används för att finansiera annan kriminalitet som vapeninköp, mord och narkotikahandel. Och det handlar alltså om mycket pengar.
I nästan samtliga ligor som ägnar sig åt bedrägerier finns också personer som är kopplade till dödsskjutningar i Malmö.
– Det är viktigt att slå ut de här grupperingarna, säger Petra Stenkula.
– Dels för att det handlar om tungt kriminella, dels eftersom ungdomar dras in i det här.
Hon berättar att det är ungdomar som tvättar de här pengarna genom att swisha i flera led. Ungdomar anlitas också för att ta ut pengar i bankomater direkt efter att pengar förts över från den som lurats. Som tack för hjälpen får de en liten summa.
Inget att skämmas för
– Det är viktigt att man pratar med sina äldre anhöriga och med sina ungdomar, säger Petra Stenkula på polisen.
– Man ska aldrig logga in på någon annans uppmaning och aldrig lämna ut sin kod. Banken frågar aldrig via telefon. De här personerna är väldigt förslagna. Man ska inte ha dåligt samvete för att man blivit lurad.
Hon berättar att ligorna riktar in sig på äldre, ofta kvinnor. De är vänliga och övertalande när de ringer. Vid något tillfälle har man till och med åkt hem till äldre för att lura av dem koder och bank-id.
– Det är också viktigt att prata med sina ungdomar och förklara att man inte ska ställa upp på att swisha pengar till folk man inte känner, säger hon.
Polisen säger också att man inte heller ska logga in direkt efter att någon har försökt lura en. Trots att man lagt på luren, kan bedragarna komma över uppgifterna.
Skulle sälja rollator
Det rör sig om mångmiljonbelopp som ligorna lurat till sig. Och en del äldre har också lurats på stora summor.
Förra veckan åtalades flera personer för ett mord i Nydala i Malmö. Några av de inblandade åtalades också för bedrägerier. De misstänks bland annat för att ha tömt konton på 2,1 miljoner kronor från en äldre kvinna i Gävle. Kvinnan kontaktades efter att hon satt in en annons på Blocket för att sälja en rollator.
Kvinnan hade cancer och precis sålt sin lägenhet. Hon dog under polisutredningen.