Polisen använder databas för att nå kriminella släktnätverk

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i region Syd har upprättat en databas för att komma åt släktbaserade kriminella nätverk, det rapporterar HD och Sydsvenskan. Men enligt Mats Karlsson, chef för underrättelseenheten hos polisen i region Syd, är det inget nytt sätt att jobba på.

Diskussionen om kriminella klaner har tagit fart sedan Mats Löfving, chef för NOA, polisens nationella operativa avdelning, förra helgen berättade om de 40-tal släktbaserade kriminella nätverken som har organiserat sig i Sverige.  

HD och Sydsvenskan rapporterar nu att polisen i region Syd har en sökbar databas för att komma åt just sådana nätverk.

– Vi gör en personuppgiftssamling som rör olika typer av brottslighet och där kan finnas individer med samma efternamn, säger Mats Karlsson, chef för underrättelseenheten hos polisen i region Syd, till SVT Nyheter.

Enligt honom dokumenteras normalt sett inte släktskap hos polisen.

– Det är när vi ser att vi har ett släktbaserat nätverk som ingår i brottslig verksamhet.

Kan en person registreras även om man inte är med i ett kriminellt nätverk?

– Den risken är inte större än att vem som helst registreras. Då kommer det redas ut och tas bort igen, säger Mats Karlsson och menar att man har jobbat på samma sätt sedan 2015.

Vanligt med bidragsbrott

I nuläget vill inte polisen säga hur stora nätverken i Skåne är eller hur många som ingår i dem. Enligt polisen sysslar nätverken bland annat med våld, narkotika, utpressning och bidragsbrott.

– Bidragsfusket är väldigt omfattande, säger Mats Karlsson.

Polisen försiktiga efter romregistret

I kölvattnet av det så kallade romregistret hos Skånepolisen, som avslöjades 2013 och där nästan 5 000 personer var registrerade, har polisen ändrat sina tillvägagångssätt för att komma åt de kriminella nätverken.

– Vi gör inte som vi tidigare har gjort med till exempel romregistret där man utgår från släktskapet. Där var väldigt grova misstag som gjordes av polis, säger Mats Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.