– Det är uppgifter som vi har fått till oss, att det var ett tillhåll. Vi jobbar med det antingen för att dementera det eller förstärka det, säger Anders Svensson, chef för grova brott på polisen i nordöstra Skåne.
Det igenbommade magasinet ägs sedan 2017 av kommunen och förutom att användas som lager av fritidsförvaltningen lockade det ibland även nyfikna ungdomar. Samma dag som branden startade ska personer ha synts till kring byggnaden, och det är ett spår som polisen utreder.
– Vi håller på med inhämtningsfasen. Vi har hållit ett antal förhör men söker ytterligare personer som har gjort iakttagelser eller har gjort egna privata filmer, säger Anders Svensson.
Polishund söker brännbara vätskor
När SVT Nyheter Skåne besöker området, där det gamla godsmagasinet brann ned till grunden förra veckan, ryker det fortfarande i ett hörn intill skorstenen, som är det enda som nu finns kvar av byggnaden. På grund av värmen i betongplattor fick polisens tekniker vänta en hel vecka innan de kunde göra en undersökning av platsen.
– När det gäller brandplatser så använder vi en hund som är utbildad på att söka brännbara vätskor, säger Anders Svensson.
Fynd efter teknisk undersökning
Polisen har nu gjort vissa fynd, men provsvaren kommer att dröja en till två veckor. Men både polis och räddningstjänst är överens om att det var ett våldsamt brandförlopp.
– Hela byggnaden var övertänd på bara några minuter, och det brukar inte vara så, säger Anders Svensson.
Enligt honom är brandutredningar generellt sett ganska svåra eftersom det sällan finns vittnen till hur branden startade.
– Och det är just det vi är ute efter, hur branden startade, säger Anders Svensson.