Den demenssjuke mannen kommer flera gånger i veckan och ringer på hemma hos familjen. Vissa nätter kommer mannen upp emot fem gånger. Mannens vänner bodde tidigare i Khalids hus och mannen tror att de fortfarande bor kvar. Khalid säger att han har ringt myndigheterna i minst fyra månader.
– Vi är inte arga på honom eller menar att det är hans fel. Polisen säger att de inte kan hjälpa och jag måste ringa socialtjänsten. Varför har de inte gjort något? Vi har inte fått något svar, säger villaägaren Khalid.
”Finns inget uppsåt från mannen”
För polisen är det vardag att åka ut och hjälpa demenssjuka och förvirrade personer.
– Det är en daglig del av polisverksamheten. Det kan vara personer som försvinner, går vilse och behöver hjälp. Vad gäller den här demenssjuka mannen så har vi fått ett tiotal samtal sen i somras. Det vi kan säga är att det finns inget uppsåt från den här mannen att skada, störa eller förstöra. Det här är en människa som i sin förvirring om och om igen söker sig till den här bostaden. Det är en fråga för kommunen, säger Nils Norling Malmöpolisens presstalesperson.
Hemtjänsten försöker hjälpa men nattpromenaderna fortsätter
Den demenssjuke mannens anhöriga säger att de är oroliga för sin pappa. Kommunen har installerat både övervakningskameror och ett dörrlarm som meddelar hemtjänsten när mannen öppnar ytterdörren.
Men Khalids villa ligger i närheten och de nattliga besöken fortsätter. Anne Sögaard är enhetschef på hälsa, vård och omsorg i Malmö kommun.
– Från det att man öppnar dörren och ger sig iväg så kan det gå väldigt snabbt och det är inte säkert att vi har hemtjänst eller nattpatrullen precis runt knuten. Det är alltid en utmaning att arbeta med personer med demenssjukdom i det egna hemmet men det är vår uppgift att skydda. Vi kan ju inte låsa in människor men vi ska hela tiden vara där och titta på vad det bästa stödet är som man kan få.