• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Räddningstjänsten

Polisen om attentatet i Skurup: ”Svårt att komma framåt”

Uppdaterad
Publicerad

Pierre Esbjörnsson (S) avgick som kommunalråd efter nazisthoten och brandattentatet. Samtidigt har polisen stora problem med att göra framsteg i utredningen. ”Det ser mörkt ut”, säger Hasse Persson, förundersökningsledare.

På tisdagen berättade Pierre Esbjörnsson att han lämnar uppdraget som kommunstyrelsens ordförande i Skurup. Anledningen är hoten mot honom och hans familj.

Det var natten mot den 18 september som Esbjörnssons bil sattes i brand. På husväggarna sprejades flera nazistsymboler, samt en symbol för en våldsbejakande nazistisk gruppering.

”Saknas bevis”

Polisen klargjorde tidigt att branden var anlagd och har utrett händelsen som ett hatbrott. Man har dock inte pekat ut en särskild grupp som misstänkt för att ligga bakom attentatet.

Hasse Persson, förundersökningsledare vid polisen i Ystad, säger att utredningen fortfarande pågår – men prognosen för att klara upp brottet anses inte som god.

– Det saknas bevis på vem som har gjort det. Det finns spår på platsen: Någon har målat symboler och eldat upp bilen. Men vem som har gjort det, det vet vi inte, säger Hasse Persson.

”Ser mörkt ut”

Finns det risk för att förundersökningen läggs ned?

– Utredningen lever, men som det ser ut nu blir det svårt att komma framåt. Det ser mörkt ut, säger Hasse Persson och fortsätter:

– Vi vill inte att det ska missuppfattas. Vem som har satt fyr på bilen och sprejat på väggen avgörs inte av märket som finns på platsen. Det kan vara någon helt annan som inte har anknytning till organisationen som har målat det märket.

Ingen misstänkt

Under utredningens gång har det inte funnits någon person som misstänks för brottet.

– Vi har vissa åtgärder som vi ska vidta framöver. Det handlar än en gång om att försöka bevisa om vem som har begått den här gärningen. Men det försvåras om man inte har några vittnen eller spår som kan binda någon till gärningen, säger Hasse Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.