Genrebild polisens insatsstyrka Foto: TT

Insatsstyrkans chef: Vi fick felaktig information

Uppdaterad
Publicerad

Brister i kommunikationen ledde till att polisens insatsstyrka gick in i fel hus, menar chefen för insatsstyrkan.

– Detta var ett tullärende där vi beställdes för att hjälpa till med en insats men det var brister i kommunikationen mellan tull och polis, säger Andreas Hulting.

Han betonar att detta nästan aldrig händer och det gick fel för att polisens insatsstyrka inte blev korrekt inpekade på rätt adress. En person ska hjälpa insatsen med att peka ut rätt adress men här blev det fel.

– Vi fick felaktig information om vilket hus vi skulle in i. Det handlar om brister i den mellanmänskliga kommunikationen, säger Andreas Hulting.

Ska skrika polis klart och tydligt

Det faktum att insatsstyrkan var civilklädd och, enligt Christoffer Rosenkvist och Zarah Melin, inte skrek polis kommenterar chefen för insatsstyrkan så här:

– Polisens insatsstyrka agerar ofta civilklätt för att vi ska kunna närma sig en adress anonymt och passa in i gatubilden. Det är först strax innan en aktion som man tar fram vapen och skyddsutrustning. Jag är också bestämd med att vi ska skrika polis klart och tydligt och det är kanske i den här situationen möjligt att paret i detta fallet inte har uppfattat det, säger Andreas Hulting.

”Det kommer hända igen”

Anderas Hulting säger också att denna insats har lett till mycket reflektion hos insatsstyrkan om hur de arbetar.

– Det handlar framförallt om att vi måste bli inpekade tydligare till rätt adress. Men det är också så att detta har hänt tidigare och det kommer att hända igen på grund av olika taktiska situationer men vi kommer att bli ännu tydligare med använda inpekare när det går. För att detta inte ska hända

Anreas Hulting säger också att det som hände hemma hos Christoffer Rosenkvist och Zarah Melin var olyckligt och att polisen vid upprepade tillfällen har bett om ursäkt till paret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.