Händelsen utreds nu av åklagare.
I videon som är tagen från en helikopter hörs uttalandet över polisradion:
”Vi måste ha på svart sida, utsidan, foxtrot eller annat för att rida ner de här svartklädda”.
Foxtrot är polisens benämning på ridande poliser. Demonstranterna i de första leden bar i huvudsak svarta kläder, och var på plats i en protest mot torgmötet som hölls av Svenskarnas Parti.
Filmen är den del av det material som finns i den pågående utredningen av händelsen, där ett åtal förbereds mot femton av demonstranterna.
Inte förvånad
Rode Grönkqvist var en av demonstranterna som skadades av polisen under kravallerna. I december lades hans fall mot polisen ner, liksom alla åtta fall som utreddes. Han blir inte förvånad när han hör talas om uttalandet.
– Det bekräftar att polisen har en syn på alla som demonstrerar som ”de svartklädda”. Att alla vi är fienden, en stor ansiktslös fiende. Inte en part som har rätt att uttrycka sina åsikter, säger Rode Grönkvist.
– Det strider ju mot alla former av rättsliga och moraliska principer om hur man vill att en rättstat ska fungera, fortsätter han.
”Besvärande”
Biträdande regionpolischef, Jarl Holmström har sett materialet.
– Jag tycker det är besvärande. Det är väldigt viktigt att väga samman det i en helhet. Vilka som fanns på plats. I vilket sammanhang det uttalades. Vad menade man? Och sen måste man dessutom tänka att även om poliserna är särskilt utbildade så är de också särskilt utsatta, säger Jarl Holmström.
Tio till sjukhus
Händelsen inträffade vid ett torgmöte som nazistiska Svenskarnas parti höll i Limhamn i augusti förra året. 1500 demonstranter samlades på platsen och smällare och glasflaskor ska ha kastats på platsen.
Malmöpolisen försökte mota undan dem med hjälp av hästar och en polisbuss som körde genom folkmassan. Många människor filmade händelserna och det finns bilder som visar hur polisen rider i full galopp nerför en gata kantad av motdemontranter.
Ett par personer hinner inte undan utan snubblar och blir påridna och faller sedan omkull. På en annan sekvens kör en polisbuss över en man som inte flyttar sig tillräckligt snabbt.
Cirka tio personer fördes till sjukhus efter händelsen.
Polisen fick kritik för övervåld och en utredning inleddes för att fastställa om polisen hade begått något brott. Den utredningen fick också kritik för att Malmöpolisen delvis utredde sig själva.
I december meddelade åklagaren att ingen polis skulle ställas till svars för tjänstefel och alla förundersökningar lades ner. Ett beslut som nu kan komma att omprövas.