Besöksrummen kan behöva tas i anspråk för att klara den akuta platsbristen på häktet i Malmö Foto: Ola Torkelsson / TT

Platskrisen – häktade kan inhysas i besöksrum

Uppdaterad
Publicerad

I över ett dygn stängdes häktet i Malmö helt för intag. Och situationen är pressad över hela landet. På tisdagen har rikspolischefen informerat Justitiedepartementet om vilka konsekvenser situationen kommer innebära för kriminalvården.

Bara i region Syd nekades i helgen polispatruller som transporterade häktade personer vid tre tillfällen tillträde till häktet med hänvisning till platsbrist.

– Vi ser flera exempel där våra medarbetare runt om i landet står inför svåra beslut gällande placering av frihetsberövade när Kriminalvården meddelar att häktena är fullbelagda. Situationen är oerhört allvarlig. Om polisen tvingas släppa häktade på grund av Kriminalvårdens platsbrist påverkas hela rättsskipningen i samhället, säger ställföreträdande rikspolischef Mats Löfving i ett pressmeddelande.

Det ökade trycket på anstaltsplatserna är, enligt polisen, ett resultat av medvetet och offensivt polisarbete som lett till att fler grips och häktas.

– Polisen tar mer narkotika i beslag och griper och lagför allt fler. Dessutom har antalet vapenbeslag ökat sedan 2015. Utredningsresultaten visar en försiktig positiv utveckling, säger rikspolischef Anders Thornberg.

Fullsatt i Malmö

I Malmö fick situationen drastiska konsekvenser under den gångna helgen. Från lördag kväll till måndag kunde inga fler häktade tas emot. Enligt Håkan Tullberg som är tillförordnad chef för Malmöhäktet kan detta även ske kommande helg.

– Vi har inte ändrat något, så under nästa helg kan det också bli så att häktet inte kan ta emot någon. Det är olyckligt att detta har hänt, vårt uppdrag är ta emot alla som blir häktade. Det är första gången på tio år jag har varit med om detta, säger han.

Hur löser man problemet?

– Det är infrastrukturen det är fel på. Vi har besöksrum till privatpersoner som vi kan använda om det krisar, men det är inte samma standard som en häktningscell.

Håkan Tullberg menar också att problemet har funnits under en längre tid, men att besluten inte tas i Malmö.

– Det har kommit en ny lag vilket innebär att det är enklare att häkta människor, vi måste ha nya häktningsceller för att vi ska klara av problemet, är det fullt så är det fullt, säger Håkan Tullberg.

Under onsdagen ska Polisens nationella operativa ledningsgrupp samlas till ett heldagsmöte då man ska ta ställning till om läget ska betecknas som en nationell särskild händelse.

Exempel på särskilda händelser:

Särskilda händelser går utöver Polisens dagliga verksamhet och är så allvarliga eller omfattande att Polisen måste fördela om sina resurser enligt särskilda rutiner.

  • Terroristangrepp.
  • Sabotage eller bombhot.
  • Våldsamma upplopp eller oroligheter i samband med manifestationer eller idrottsevenemang
  • Större händelse med många döda och skadade eller fara för mångas liv eller omfattande materiell skada.
  • Efterforskning av försvunna personer.
  • Rymning av personer som anses farliga.
  • Fjällräddning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.