– Stockholm har redan Judiska museet och Forum för levande histora. Vi saknar detta helt i Malmö och vi behöver verkligen ett Förintelsemuseum i vår stad, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), ordförande i kommunstyrelsen i Malmö.
Kulturborgarrådet i Stockholm menar istället att Förintelsemuseet kan verka tillsammans med andra enheter i staden.
– Jag tror att man ska vända på det och se det som att ett nytt museum kan leda till ansamling och att vi kan lära oss av varandra på de olika enheterna i Stockholm, säger Jonas Naddebo (C), kulturborgarrådet i Stockholm.
”Viktigt med museum i hela landet”
Jonas Naddebo (C) menar också att besöksnäringen är större i Stockholm och att det skapar bättre förutsättningar för ett Förintelsemuseum.
– Det är viktigt att det verkligen kommer många besökare till en sådan värdefull plats som detta kommer att bli, säger han.
Men det argumentet håller inte Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) med om.
– Jag förstår att man kan tänka så om man är verksam i Stockholm. Men vi vet också att det är viktigt att vi har denna typen av museum runt om i landet och inte bara i vår huvudstad.
Lund backar upp
Nu kommer även Lunds ledande politiker att lämna in ett yttrande till kommunstyrelsen angående Förintelsemuseet.
– Vi kommer att backa Malmö. För oss är det helt naturligt att det hamnar just där. Skåne har en historisk koppling till Förintelsen och en närhet till kontinenten, säger Philip Sandberg (L), ordförande i kommunstyrelsen i Lund.
Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) menar att hon tror på Malmös starka argument för att få museet till staden.
– Malmö har en tydlig koppling till Förintelsen och har alltid varit hoppets hamn. Vi har också en stor romsk befolkning som vi tycker bör uppmärksammas i detta sammanhang, säger hon.