• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Filip Ryber och Isaura Da Luz Reis lämnade in flera korgar och kartonger med saker som kunde återanvändas. Caroline Steinwig, enhetschef på Malmö Stad, godkände det mesta. Foto: Johan Dernelius

Pop-up returen i Malmö: Här kan man byta grejer med varann

Uppdaterad
Publicerad

Den turnerande återvinningsstationen ”Pop-up returen” är tillbaka i Malmö. Detta efter kundundersökningar i flerfamiljshusen som VA Syd gjort.

Enligt VA Syd har intresset för återbruk ökat de senaste åren. Förutom att man kan göra sig av med grovt och farligt avfall har den turnerande återvinningsstationen en bytesbutik. I den kan man lämna det som är helt och rent och vill man får man ta av det som finns såsom kläder, köksredskap och möbler.

Den ambulerande stationen kommer bland att dyka upp i Rosengård, Hyllie, Sevedsplan, Möllevångstorget, Nobeltorget och Limnhamn under våren och försommaren, enligt VA Syds turlista.

Varför har ni valt dessa platser?

– Bor man i villa har man oftast mer plats till förvaring och man har oftare en bil som gör det enklare att bli av med sitt avfall, säger Caroline Steinwig, enhetschef på avfallsavdelningen på VA Syd.

Planen är att öka successivt och år 2025 hoppas man vara ute fyra dagar i veckan på tolv platser i Malmö och Burlöv.

– Tanken är också att koppla på olika sociala event i samarbete med andra organisationer eller fastighetsägare för att bidra till utveckling av områden vi besöker, säger Caroline Steinwig.

Artikeln har uppdaterats. I en tidigare version uppgavs felaktigt att ”Pop-up returen” är Malmö stads projekt.

Kaustiksoda eller så kallad propplösare rräknas som farligt avfall. Foto: Johan Dernelius

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.