När motoriken sviker, händerna skakar och det är svårt att föra ett bestick till munnen kan det vara skönt och praktiskt att få äta med fingrarna. Mat som serveras på äldreboenden och inom hemtjänsten är i allmänhet dock inte anpassade efter dessa behov.
– När man har dessa problem blir det lätt att man avviker i sociala sammanhang och äter på rummet. Risken är att man inte får i sig tillräckligt med mat och det kan i förlängningen leda till undernäring, säger Sarah Forsberg, doktorand i mat- och måltidsvetenskap på högskolan i Kristianstad.
Hon har påbörjat ett arbete med att hitta mat som går ut på att äta med fingrarna.
– Jag har ingen aning om vad det kan vara men jag ska ta hjälpa av de äldre, vårdpersonal och anhöriga som får säga hur de här produkterna ska se ut, säger Sarah Forsberg.
Konsistensen är en av utmaningarna
Hon har även kontakt med produktutvecklare inom livsmedelsindustrin.
Jenny Håkansson, kostchef i Helsingborgs stad, ser att det finns utmaningar.
– Det är att få ihop konsistensen och olika sorter av mat så det blir en helhet på tallriken som är näringsrik.