Bärgningsfartyget Sanne A är nu på plats i Trelleborgs hamn för att genomföra en bärgning av den pråm som förolyckades under onsdagen. Foto: Gustav Röriksson

Sista besättningsmedlemmen fortfarande saknad

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen har olika hål på pråmen i Trelleborg täppts till för att minska risken för oljeläckage och man har även svetsat på öglor för att båten ska kunna lyftas. Själva bärgningen lär ske som tidigast under söndagen. Samtidigt är den tredje besättningsmedlemmen fortfarande saknad.

Under lördagsförmiddagen genomfördes dykningar vid den pråm som förolyckades under onsdagen i Trelleborgs hamn. Den tredje personen som fortfarande är saknad har inte hittats av undervattensdrönaren eller av dykare.

– Nu har vi dels genomfört dykningar på pråmen för att hitta personen som fortfarande är saknad men man har även svetsat olika hål på båten för att minska risken för att olja ska läcka ut, säger Jörgen Nilsson, vd för Trelleborgs hamn.

Under torsdagen kunde SVT Nyheter Skåne berätta att runt 15 ton olja ombord på pråmen riskerade att läcka ut. Därför finns Kustbevakningen på plats i Trelleborg, eftersom de har utrustning för att hantera oljeutsläpp.

Bärgningen sker på söndagen

Under natten till lördagen anlände bärgningsfartyget Sanne A till Trelleborgs hamn. Tillsammans med en annan mindre båt ska pråmen som förolyckades bärgas under söndagen, men ifall det blir förseningar kan arbetet vara klart först på måndag.

Under söndagen bekräftade Trelleborgs hamn att bärgningen skjuts fram till måndag eller tisdag. Det här sker på grund av att det danska rederiet och deras försäkringsbolag kommit överens om att bärgningen inte längre är en räddningsoperation. Därför har en ny plan tagits fram som ska godkännas av försäkringsbolaget och Transportstyrelsen.

Utreds som arbetsmiljöbrott

Enligt Trelleborgs Allehanda har polisen en ”försiktig teori” om vad som hänt, men vill inte gå in på det närmare.

Enligt tidningen har de två personer som räddades förhörts men vad de berättade vill polisen inte kommentera. Händelsen utreds av polisen som ett arbetsmiljöbrott men än så länge är ingen misstänkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.