– Det vore närmast katastrofalt om vi under flera års tid är i en situation där vi inte kan få fram el, säger Stephan Müchler, vd i Sydsvenska industri- och handelskammaren.
– Det oroar många. Det finns exempel på bolag som inte har velat att investera här för att man inte varit säker på att man kommer att få el.
Även sjukvården kan drabbas
Region Skåne utreder nu det framtida elbehovet. Regionen planerar stora investeringar i elbussar, en bilpark som ska på el och nybyggda sjukhus med ny elkrävande utrustning för bland annat cancervård.
– Det måste vi göra med en teknisk apparatur som drar mycket el. Ingen människa vill ju att vi ska stå tillbaka i den utvecklingen, säger Carl Johan Sonesson (M), ordförande i regionstyrelsen.
Finns det en oro för att utvecklingen inom sjukvården kan stoppas på grund av elbrist?
– Jag hoppas inte det. Eftersom det är en samhällsviktig verksamhet, så måste den ju gå före kan man ju tycka.
Flera vd:ar i stora sydsvenska bolag bjöd i somras in energiminister Anders Ygeman till det moderna, men numera nedlagda Öresundsverket.
– Det går inte att driva verket på rent kommersiella grunder uppenbarligen. Men det finns möjligheter för det offentliga att gå in och köpa upp det som reservkraft, säger Stefan Müchler.
Energiminister Anders Ygeman (S) har inte nappat på förslaget.
– Jag tror inte att regeringen kan kliva in, men vi kan hjälpa till i arbetet med att hitta lösningar, säger han.
Ygeman vill se samarbete
Anders Ygeman säger att han vill få till ett samarbete med elproducenter, elnätsägare och näringslivet.
– Om hur vi kan trygga en bra och effektiv energiproduktion i Skåne, säger ministern.
Det finns flera lösningar att jobba på, menar han.
– Det handlar om lokal kraftproduktion, om överföringskapacitet men också om att jacka upp delar av det befintliga elnätet så att det tål mer effekt, säger Anders Ygeman.