Privat barnmorska stöttar nyförlösta mammor

Uppdaterad
Publicerad

Den pressade situtionen inom förlossningsvården i Malmö har gjort att det inte finns tillräckligt med tid för nyblivna föräldrar att få hjälp efter förlossningen.

Det menar barnmorskan Anna Norman Seierstad som nu har startat en egen verksamhet för att trygga vardagen för nyförlösta.

På sängen i Höllviken ligger Naima, knappt en vecka gammal. Hon har tjock svart hår och sover lugnt, ovetandes om den jobbiga förlossning hennes mamma genomgick med urakut kejsarsnitt i sista stund.

BB-krisen

– Ja, jag hade en komplicerad förlossning, berättar Naimas mamma Rose Larsson.

– Jag fick jättemycket hjälp på sjukhuset i Malmö också, men man känner sig ensam när man kommer hem. Sen förstår jag de som går hem efter sex timmar, antingen på grund av kaoset eller på grund av att man vill, att det underlättar med en person som Anna.

Lång väntan

Det är tufft både psykiskt och fysiskt att bli förälder. För barnet finns all hjälp att få. Hembesök från barnavårdscentralen erbjuds nyförlösta och regelbunda kontroller bokas in på BVC. Men för mamman kan det kännas jobbigare. Idag tar det 6 till 12 veckor innan den nyförlösta mamman får träffa barnmorskan som följt henne under hela graviditeten, och så har det varit länge.

Det som är nytt är att personalbristen inom förlossningsvården även påverkar stödet till mamman efter förlossningen på sjukhuset. Har förlossningen varit okomplicerad kan mamman få gå hem efter bara 6 timmar. Det finns amningshjälp att få när man kommit hem, men även där är ramarna tajta och alla får inte plats.

– Det är ju en babyboom nu. Och den babyboomen har vi vetat om i många många år men man har inte tagit hänsyn till den, säger barnmorskan Anna Norman Sierstad.

– Och så ska det sparas en massa pengar och så går det ut över kvinnor och barn. Och det slår mot eftervården, absolut.

Färre ammar

Anna jämför med Norge där hon är utbildad och har jobbat tidigare:

– Där är ”liggetiden” inte lika kort som i Sverige, den är något längre och man får lov att stanna tills amningen fungerar. Och så var det ju faktiskt även i Sverige förr.

Det tajta ekonomiska läget inom vården i hela landet, inte bara i Skåne, tror Anna också är orsaken till att amningsfrekvensen i Sverige stadigt sjunker.

–  Ska man amma, så måste man lära sig detta och det gör man inte av sig själv, säger Anna Norman Seierstad.

– Amning är något man måste träna sig till och man behöver stöd och råd där och då och det är första veckan som är den mest avgörande.

Men hjälpen med eftervård från Anna är privat. De nyblivna föräldrarna måste betala ur egen ficka, 500 kronor i timmen och upp till 200 kronor i framkörningsavgift. Har man inte råd får man inte heller någon hjälp.

– Jag tycker det är förfärligt. Målet är väl egentligen att få till ett avtal med Region Skåne för att kunna göra den här typen av hembesöksverksamhet och avlasta på det viset. Det ska ju vara för alla, det är ju målet, avslutar Anna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

BB-krisen

Mer i ämnet