Ledamoten Magnus Oscarsson, KD, från Ödeshög ställde i en interpellationsdebatt frågor till landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) om vad regeringen tänker göra för att få stopp på smugglingen.
– Pandemin gör att fler skaffar hund. Eftersom väntetiden för en valp kan vara upp till ett år, har införseln av illegala hundar ökat enormt, sa Oscarsson.
I valpfabriker
Han konstaterade att valparna ofta växt upp under dåliga förhållanden i ”valpfabriker”, skilts tidigt från sina mammor och varit med om hemska resor, innan de kommer till Sverige.
– Smugglingen sker med små risker och straffen är för låga. Och utländska smugglare skickas ofta tillbaka till sitt hemland i stället för att lagföras i Sverige, sa Magnus Oscarsson som krävde en skärpning.
Landsbygdsministern höll med om att hundsmugglingen är ett stort problem men ansåg att straffen redan i dag är förhållandevis höga.
– Jag vill tydliggöra att det är olagligt att smuggla hundar och straffbart köpa. Men det är inte lätt att komma åt. Efterfrågan är hög, och ofta använder man sig av falsk identitet.
”Kunskap viktigast”
Hon sa att regeringen tagit initiativ till ett samverkansforum mellan berörda myndigheter, som Jordbruksverket, tullen med flera.
– Det allra mest effektiva vapnet mot hundsmuggling är att människor har god kunskap om djurskydd och vilka metoder som används för att lura konsumenter. Och att de avstår från att köpa valpar som inte vuxit upp under bra förhållanden.
Sverige driver smugglingsfrågan i EU, sa Jennie Nilsson.
Magnus Oscarsson berättar att han engagerat sig i frågan efter att ha tagit del av SVT Nyheter Skånes rapportering. Men han var besviken med svaret han fått av ministern.
– Det är viktigt få en rättsprocess så att smugglarna lagförs. Jag tänker ta upp frågan om straffskärpning med justitieministern, säger han.
I december rapporterade SVT Nyheter Skåne om hundsmugglingen i en rad reportage: