Foto: TT

Provuppgifter spreds troligen från Skåne i år igen

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen skriver ungefär 100 000 elever i årskurs nio nationella prov i svenska. Kruxet är att provuppgifter redan har läckt ut. En läcka som troligen har startat i Skåne.

Det handlar om uppsatsskrivning i svenska för landets alla nior den här fredagen. Eleverna kan välja mellan olika uppgifter som bygger på texter de läst i tidigare delprov i veckan.

– Det vi känner till är att provuppgifter har läckt ut. Det gäller nu för skolornas rektorer att avgöra i vilken utsträckning uppgifterna har spridits på deras skolor och om de i så fall ska använda ersättningsprovet i stället, säger Mattias Ragert, pressansvarig på Skolverket, till SVT Nyheter Skåne.

Ersättningsprovet är ett prov som medföljer det ordinarie provet som ett slags reservprov. Ett prov som skolorna själva i så fall måste kopiera upp.

Kan ha börjat söderifrån

I vilken utsträckning har de här provuppgifterna spridits?

– Det är svårt för oss att bedöma eftersom det har skett med snapchat. Det vi kan konstatera är att det har skett en spridning, säger Mattias Ragert.

Varifrån kommer läckan?

– Ursprunget vet vi inte säkert. Men de första indikationerna vi fick var att det skulle ha börjat i Skåne.

Orsaken är oklar

Mattias Ragert på Skolverket ser allvarligt på att uppgifter från de nationella proven läcker ut på det här sättet.

– Vi har väldigt tydliga anvisningar för hur proven ska hanteras.

Har det brustit i personalens hantering av proven?

– Vi vågar inte säga vad det är som har brustit. Vi försöker hela tiden fundera på hur vi kan hantera det bättre. Vi har informerat vår systerorganisation Skolinspektionen som nu får gå vidare och utreda det här, säger Mattias Ragert.

”Skolorna måste följa reglerna”

Som det är idag skrivs inte proven på ett gemensamt klockslag över hela landet. Enligt Skolverket är det svårt att genomföra det rent logistiskt med elever som till exempel bor olika långt bort från sina skolor.

Även tidigare år har det spridits uppgifter om de nationella proven i förväg. Vad har ni gjort sedan dess för att förbättra säkerheten?

– En ny regel som vi har infört efter tidigare fusk är att facit till proven inte får öppnas förrän provet är genomfört. Det är mycket tydligt angivet och proven är förpackade så att det inte går att missa. Reglerna är väldigt tydliga. Sedan handlar det om att skolorna måste följa reglerna. Det gör de flesta men det räcker med att någon inte gör det för att det ska få sådana här allvarliga konsekvenser, säger Mattias Ragert, pressanvarig på Skolverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.