Foto: SVT

Psykologen erbjöd handpåläggning till cancerpatient

Uppdaterad
Publicerad

En psykolog på Regions Skånes öppenvårdsmottagning i Arlöv rekommenderade handpåläggning som behandlingsmetod till patienter. Psykologen är engagerad i Access consciousness, en organisation vars behandlingsmetoder helt saknar vetenskapliga belägg.

Det är i SVT Dolds senaste avsnitt som organisationen Access consciousness granskas.

Organisationen påstår att de kan bota sjukdomar genom så kallad handpåläggning, en metod som helt saknar vetenskapliga belägg.

I programmet träffar reportern Philip Naskret Maria och Tina som blev rekommenderade behandlingen av en psykolog på Region Skånes öppenvårdsmottagning.

– Jag träffade psykologen under min strålningsbehandling och då erbjöd hon en alternativ behandling, en energibehandling, säger Maria till SVT Dold.

Icke godkänd metod

Hon och Tina fick ”access bar” behandling av den legitimerade psykologen, trots att det är en behandlingsmetod som alltså inte är godkänd.

Till slut anmäler Maria psykologen till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). De riktar kritik mot Region Skåne då de inte kontrollerat om behandlingsformen stämde överens med vetenskapliga metoder.

Ivo skriver bland annat i sitt utlåtande att ”Det faktum att psykologen föreslog patienten behandlingsåtgärder inom sin egna verksamhet är att betrakta som förtroendeskadlig verksamhet.

”Beklagansvärt”

Däremot får psykologen aldrig någon anmärkning.

– Det värsta är att vi har blivit så lurade, och att Region Skåne har tillåtit en behandling som tillhör en sekt, säger Maria till SVT Dold.

På Region Skåne välkomnar de Ivo:s granskning och menar att de nu skärpt rutinerna. 

– Hon fick avsluta sin anställning hos oss. Sedan är det verkligen beklagansvärt att vår anställd har kunnat använda sig av sin psykologtjänst till denna behandling utan att vi vetat om det, säger Maria-Louise Björnberg, områdeschef för öppenpsykiatrin Lund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.