När det händer någonting skrämmande i barns omgivning är det viktigt att vuxna lyssnar och pratar med barnen om det hemska som hänt. SVT Nyheter har bett en av Rädda Barnens experter på krishantering att ge några handfasta råd.
– Barn som befinner sig på avstånd från det som har hänt kan ändå uppfatta saker via media. Det är viktigt att fråga barnen vad de har hört och sett när de kommer hem från skola och förskola. Man ska som vuxen prata på en nivå så barnen förstår och visa att man bryr sig, säger Sofia Bidö, barnpsykolog hos Rädda Barnen.
Barn kan bli oroliga när de ser att deras egna föräldrar eller andra vuxna är ledsna och påverkade av det som hänt.
– Försök att vara saklig och ärlig. Prata om att detta inte drabbar alla och visa omsorg om barnen, råder hon.
Viktigt med lyhördhet
När barn ser i media att en familj i deras närhet har dött kan det vara svårt för dem att förstå vad som har hänt. Vuxna på dagis, i skolan och föräldrar ska vara lyhörda och se hur barnen reagerar. Små barn kan genom lek och teckningar visa att de inte mår bra.
– För de som är närstående eller vänner till familjen kan det behövas professionell hjälp. Det kan vara bra om lärare, skolkurator eller skolsköterska tar ett samtal på tu man hand med dessa barn och hjälper de familjer som behöver ytterligare stöd till rätt instans, säger Sofia Bidö.
Vissa barn vill inte prata
Hon lyfter också fram behovet av att ha uppföljningssamtal.
– Vissa barn vill prata mycket, andra vill inte prata alls. Det ska man tänka på och ibland vill barn prata om vad de har upplevt efter en tid, säger Sofia Bidö.