Färjetrafiken mellan Helsingborg och Helsingör flyter på, om än med färre turer. Bland resenärerna finns gott om svenskar som jobbar i vården i Danmark.
– Det ska vara samma regler för alla – oavsett vart man bor. Och de som bor i Sverige och arbetar här ska följa de danska riktlinjerna – även på hemmaplan, säger Bjarne Hastrup, ordförande i Ældre Sagen.
Ældre Sagen är en ideell organisation som arbetar för folkhälsan i Danmark.
”Testa svensk vårdpersonal”
– Det minsta vi kan begära är att all svensk vårdpersonal som arbetar i Helsingör, men bor i Sverige, ska testas för coronaviruset, säger Bjarne Hastrup.
Nu har organisationen skickat ett brev till danska regeringen om skärpta krav för svensk vårdpersonal som arbetar i Danmark.
– Vi har många kunder på äldreboende som är väldigt bekymrade. De är gamla, är i riskgruppen och deras trygghet måste säkras, säger Bjarne Hastrup.
Skillnader över sundet skapar oro
Sveriges och Danmarks coronastrategi skiljer sig åt på flera punkter. I Danmark så får man till exempel befinna sig i sällskap på max tio personer, medan gränsen på folksamlingar i Sverige är 500 personer.
I stort sett alla restauranger och butiker är också stängda i Danmark medan svenskarna fortfarande håller öppet i stor utsträckning.
– Det är helt förståeligt att det finns en oro med tanke på hur stora skillnader det finns mellan Danmark och Sverige, säger Johannes Hecht-Nielsen (V), ordförande i omsorgsnämden i Helsingör.
Enligt Johannes Hect-Nielsen är det är arbetsgivarens ansvar i Helsingör att informera sina svenska medarbetare om att de ska följa de danska direktiven på arbetet – och hemma i Sverige.
Anette Holm är en av de 200 personer som varje dag pendlar till Helsingör för att arbeta inom vården på andra sidan sundet.
– Vissa kollegor är lite oroliga för att jag pendlar från Sverige. Men jag har inte fått några direktiv om hur jag ska förhålla mig till de danska riktlinjerna hemma i Sverige, säger hon.
Skulle det inte vara bra om du fick den informationen?
– Jo, absolut. Jag är en av de som tycker att Sverige inte tar situationen på tillräckligt stort allvar, säger Anette Holm.