Forskargruppen ledd av Susanne Åkesson i Lund har närmat sig frågan från ett annat håll än tidigare forskare. Det är dels väl känt att bromsen föredrar mörka hästar framför ljusa. Dels vet man att zebror är helt mörka som embryon och utvecklar sina vita linjer strax före födseln.
Målade ränder på hästar
Nu ställde sig de svenska forskarna frågan: Kan det vara så att zebran får sina vita linjer för att göra den mörka huden mindre attraktiv för skadeinsekterna?
Forskarna begav sig till två hästgårdar nära Budapest i Ungern, där man har stora problem med bromsar, för att testa hur attraktiva olika typer av ränder är för insekterna.
De målade upp brickor med ränder av olika typ och bredd och hällde sedan matolja över dem. När sedan bromsen landade på ett mönster fastnade den och kunde räknas av forskarna. Det visade sig att ju tätare ränder det var på den målade brickan – desto färre bromsar fastnade.
Ränderna kan vara rena bromsmedicinen
Nu tror forskargruppen att det här kan vara en förklaring till att zebran behållit ränderna genom evolutionen.
De vita avbrotten i den mörka huden gör dem helt enkelt mindre attraktiva för bromsar. För bland betande djur är bromsar och liknande insekter ett stort problem. De sprider sjukdomar och hindrar djuren från att äta och ta hand om sin avkomma.
På jorden finns över 4000 olika arter av bromsar och särskilt i Afrika är de mycket vanliga.