En 21-årig misstänkt pekar i stället på en man som inte alls förekommer i utredningen.
– Vi har försökt att gå på de uppgifter som har förekommit, vaga signalement och försök att hitta den här personen. Men det finns varken i handlingar, inspelningar eller i annan bevisning något spår av den här personen, säger kammaråklagare Anna Palmqvist till Sydnytt.
Rättegången mot det Skåneföretag som misstänks ha skickat ut bluffakturor går mot sitt slut. På onsdagen förhördes en av de tre huvudmän som misstänks varit drivande i denna enorma härva.
Blufföretaget 118 108 lyckades förmå 438 personer att betala fakturor – för oönskade nätannonser – till ett värde av 4,3 miljoner kronor.
Obehagliga samtal med hot om inkasso bidrog till att småföretagare kände sig tvungna att säga ”ja” på avtalsbindande frågor. Flera av samtalen har spelats upp i säkerhetssalen för de 22 personer som är åtalade för grovt bedrägeri.
”Snedvridet”
– Vi sålde gratisavtal som sedan övergick till betalningsperioder. Åklagarna och de inspelade samtalen har gett en snedvriden bild av hur verksamheten fungerat, säger 21-åringen.
Men ”gratisavtal” har varken åberopats av försvaret eller hittats av åklagarna – trots att många dokument sparats inom företaget. Den aktuella datorn har stulits, enligt 21-åringen.
– Ingen kund som har velat lyssna på det påstådda avtalet har fått göra det, säger kammaråklagare Bo Albrektsson.
Bolagets hjärta
Märkligt att inget ursprungligt avtal finns kvar, anser Palmqvist:
– Det är ju hjärtat i verksamheten. Och allt annat har ni ju back-up på.
Försvarsadvokat Jan Urwitz drar paralleller mellan 118 108 och blufföretaget Företagslansering. Hovrätten skärpte i fjol straffet för två män i Företagslansering. Ur hovrättsdomen läser Urwitz om deras affärsidé.
– Det här skulle lika väl kunna gälla affärsidén för 118 108. Med viss styrka talar det för att det är samma huvudmän som legat bakom båda bolagen, säger han till domstolen.
Den tre månader långa rättegången slutar vid månadsskiftet.
John Alexander Sahlin/TT