Vid lunchtid på tisdagen började rätten sin syn på gården.
Bunkern är ett hemmabygge inrymt i en röd träbyggnad som ska se ut som en maskinhall. Den är ljud- och ljusisolerad och försedd med två säkerhetsdörrar av metall. I anslutning till byggnaden finns också en inbyggd rastgård.
Trettiofem minuter försenade kommer domstolsledamöter, advokater och försvarare i taxi längs den leriga och isiga skogsvägen.
Klienten uppges vara ångerfull
Mannens försvarare Mari Schaub är den förste som går mot huset. Hon upprepar att hennes klient är ångerfull och fylld av självförakt.
– Jag är emot syn på platsen eftersom jag menar att det finns tillräckligt med information i förundersökningen, säger Mari Schaub.
På frågan om hur många fångar skräckbunkern varit avsedd för, svarar hon undvikande och följer efter de andra ledamöterna in i huset.
Den 38-årige mannen är själv inte på plats på sin gård på tisdagen. Hans försvarare har varit i kontakt med honom på telefon och har fått veta vilka föremål han själv anser vara viktiga att kommentera.
Hundra procent rymningssäker
– Det är omöjligt att ta sig därifrån, konstaterade åklagare Peter Claeson för TT, efter ett nästan halvtimmes besök i det utrymme av betong och stål, som den åtalade 38-åringen byggde själv.
Det röda tvåvåningstorpet med blåmålade dörrar där 38-åringen bodde ligger omgivet av skog.
Närmaste granne hundra meter bort är Göran Palm, som tar en tur förbi med hunden så gott som dagligen. Han anade inte vad som pågick på 38-åringens tomt, när bunkerbygget inleddes inuti en träbyggnad som ser ut som en större maskinhall.
”Ville ha någon att leva med”
– Min synnerligen högpresterande, men mycket deprimerade, och i övrigt självföraktande, klient har sagt att han ville ha någon att leva med och trodde att det här var vägen, säger försvarsadvokaten Mari Schaub.
Hon tycker att en så kallad syn på platsen som tingsrätten gör på tisdagen – är dyrt, tidskrävande och onödigt. Det finns mycket bilder, kartor och skisser från brottsplatsen, resonerar hon.
– Åklagaren är ute efter att tingsrätten ska ha en känsla av hur det är att vara här, för att rätt kunna bedöma straffsatsen. I så fall ska domstolar vara på plats vid varje brottsplats, säger hon till TT.
Granne berättar
TV-teamet mötte på tisdagsförmiddagen en granne på promenad som berättade att han hade mött den 38-årige läkaren flera gånger. Enligt grannen hade 38-åringen själv byggt den här bunkern. Men han hade inte lyckats resa ytterväggarna på egen hand. Det hade grannen hjälpt honom med, ovetandes om vad det var för en slags byggnad som tillverkades.
När 38-åringen hade rest en sektion hade han inte velat ha nån ytterligare hjälp utan bara bett grannen komma tillbaka efter några timmar. Grannen säger till SVT att de aldrig hade kunnat ana vad som försegick här.
Enligt grannen hade läkaren alltid fördragna gardiner förutom en gång då hans mamma var på besök.
Grannarna fick inte komma in
Till grannarna hade 38-åringen sagt att han skulle förvara grejer i ”maskinhallen”.
– Han var himska trevlig och satt många gånger hemma i köket hos oss och snackade, säger grannen Göran Palm till TT.
Men själv släppte 38-åringen ingen över tröskeln, varken till boningshuset eller den nybyggda ”maskinhallen”.
– Jag var uppe och tittade när han gjöt grunden och såg att han dragit in avlopp och vatten. Efteråt tänkte jag: Vad i helsicke ska han ha avlopp där för?
Domstolsbesöket följdes av ett stort journalistuppbåd, som hölls på avstånd med avspärrningsband och vaktande poliser. Efter besöket i bunkern gick turen vidare till boningshuset, dit kvinnan fått komma in för att duscha.
Kort bakgrund
I stämningsansökan skriver åklagaren att: ”Syftet med byggnaden har varit att utan upptäckt kunna hålla människor inspärrade under en längre period”.
Kvinnan, som drogades med preparerade jordgubbar, fördes bort av en 38-årig man den 12 september förra året. Han har erkänt att han gjorde det, men nekar till att ha våldtagit henne.