Greta Thunberg förs bort av polisen efter en klimataktion i oljehamnen i Malmö i somras.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Greta Thunberg förs bort av polisen efter en klimataktion i oljehamnen i Malmö i somras. Under onsdagen är rättegången där hon kan dömas för andra gången för ohörsamhet mot ordningsmakt. Foto: Andreas Hillergren/ TT

Rättsexperten: Osannolikt att Greta Thunberg döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Klimataktivisten Greta Thunberg åtalas på nytt för ohörsamhet mot ordningsmakten. Fängelse uppåt sex månader finns på straffskalan – men att så blir fallet bedömer rättsexperten Sven-Erik Alhem som osannolikt.

För andra gången på kort tid ställs Greta Thunberg inför rätta i Malmö tingsrätt, för ohörsamhet mot ordningsmakten.

Tidigare i somras dömdes Greta Thunberg till 30 dagsböter à 50 kronor för en klimataktion i oljehamnen i Malmö – där hon och andra från klimatgruppen ”Ta tillbaka framtiden” blockerade oljebilar från att köra in och ut.

Direkt efter upprepade hon samma aktion, och åtal väcktes återigen. Under onsdagen är rättegången i Malmö tingsrätt.

På straffskalan för ohörsamhet mot ordningsmakt finns fängelse i uppåt sex månader. Straffet kan dessutom bli hårdare om man döms för samma brott flera gånger.

– Jag är helt säker på att hon döms till dagsböter igen, säger rättsexperten Sven-Erik Alhem.

Även en annan rättsexpert SVT varit i kontakt med är av samma uppfattning.

Demokrati och diktatur

Sven Erik Alhem tror att rätten kommer ta i beaktning att Thunberg genomförde demonstrationer under lugna former och för ett större syfte när de beslutar påföljden.

– Det är väldigt stor skillnad om du gör något i ett ädelt syfte, betraktat ur dina egna ögon och en del av omgivningens ögon. I jämförelse med att göra något samhällsdestruktivt, säger rättsexperten, som drar paralleller med exempelvis blåljussabotage vilket han anser har ett betydligt högre straffvärde eftersom det kan förstöra samhället mer.

Brottet Thunberg står åtalad för är av en helt annan karaktär och har inte orsakat samhällsskada på det sättet, enligt Alhem.

Alhem lyfter att man i en demokrati generellt värnar om yttrandefrihet och demonstrationsfrihet. Men det finns även gränser.

– Man får inte limma fast sig på en väg så att man hindrar ambulans eller räddningsfordon. Då blir det genast en riskfaktor inblandad.

SVT Nyheter Skåne har försökt nå Greta Thunberg utan resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.