Sörjande samlas och lägger blommor utanför Malmö latinskola i Malmö efter dådet där två lärare dödades. En 18-årig elev på Latinskolan har i förhör erkänt morden. Foto: Johan Nilsson, TT

Regeringen kallar till samtal om skoldåd

Uppdaterad
Publicerad

Tre skoldåd på mindre än ett år har väckt frågan om säkerheten i den svenska skolan. Nu bjuder regeringen in till samtal med kommuner, fackföreningar, organisationer och myndigheter om åtgärder mot våldet.

De senaste åren har ett flertal dåd ägt rum på svenska skolor. Den 22 mars skedde det på nytt när en 18-årig elev på Malmö latinskola gick till attack och dödade två kvinnliga lärare.

Regeringen bjuder nu in kommuner, fackföreningar, organisationer och myndigheter till samtal om säkerheten i den svenska skolan och vad som mer kan göras för att undvika nya attacker.

”Viktigt att vidta åtgärder”

– Vi har under de senaste månaderna sett flera våldsdåd i Sverige. Vi tar det på fullt allvar och det är viktigt att vi vidtar de åtgärder vi kan, och därför bjuder vi in till samtal för att höra med fackliga organisationer, huvudmän och specialister om vad vi kan göra mer, säger skolminister Lina Axelsson Kihlblom.

Stärka elevhälsan

Hon nämner att regeringen har kommit med flera förslag om ökad trygghet och studiero i svenska skolor för att stärka elevhälsan.

– Men problematiken med våldsdåd är lite annorlunda, säger Lina Axelsson Kihlblom.

– I Malmö och Trollhättan är det ett samhällsproblem på så sätt att det involverar rättsväsende, trygghetsarbete i stort, men också en arbetsmarknadsfråga för skolpersonal. Vi ska vara trygga på våra jobb, säger Lina Axelsson Kihlblom.

Planeras till maj

Samtalet väntas äga rum i början av maj.

Från regeringshåll kommer både Lina Axelsson Kihlblom, justitieminister Morgan Johansson och biträdande arbetsmarknadsminister Johan Danielsson att delta.

Louise besökte latinskolan – var kollega till en av lärarna som dödades

 Chef för elevhälsan: ”Vi behöver återta vår skola”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.