Projektet med den stora vindkraftsparken ute i havet tre mil söder om Trelleborg inleddes redan 2002.
Tjugo år senare, 2022, gav den dåvarande S-regeringen byggtillstånd för parken. Men då saknades fortfarande ett tillstånd från regeringen för bolaget att anlägga kablar längs havsbotten för att ansluta parken till stamnätet.
Första projektet på länge
Nu meddelar klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari att regeringen ger grönt ljus för undervattenskablarna. Beslutet ska tas under ett regeringssammanträde på torsdagen.
– Nu är vi glada att kunna fatta det här beslutet. Det är ett viktigt steg att Kriegers flak kan påbörjas i södra Östersjön, säger hon till TT.
Parken omfattar 35–50 vindkraftverk som blir 280 meter höga i stället för 170 meter, enligt Vattenfall. Det statliga bolaget bedömer att parken, om allt går som planerat, kan tas i drift 2028.
Inget havsbaserat vindkraftsprojekt har driftsatts i Sverige sedan 2013.
Delas av tre länder
Grundet som Kriegers flak ligger på delas mellan Danmarks, Sveriges och Tysklands ekonomiska zon. Sedan 2015 står det tyska vindkraftverk där. I den danska zonen stod en vindkraftspark klar sommaren 2021.
Den svenska delen av vindkraftsparken beräknas kunna producera omkring 2,6 TWh per år, vilket enligt bolaget motsvarar el för omkring 500 000 hem.
– Det är ett fantastiskt tillskott givet läget vi är i, säger Pourmokhtari.
Flera villkor
Regeringens tillstånd för kablarna följer med flera villkor, som att Vattenfall måste ta hänsyn till den marina miljön och eventuella arkeologiska lämningar på havsbotten.
Vattenfall har tidigare sagt att tillstånden för projektet tagit alldeles för lång tid. Så här sa man i ett ett av våra tidigare reportage: