En delad bild som visar två scener: till vänster ses polisstudenten My Lundqvist med andra personer i bakgrunden, till höger syns justitieminister Gunnar Strömmer (M) i samtal med studenter på polisutbildningen i Malmö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Justitieminister Gunnar Strömmer (M) besöker polisstudenter som kan få ta del av regeringens nya satsningar. Foto: Linnea Nystrand/SVT

Regeringen vill betala polisers studielån – My: ”Borde inte gälla mig”

Uppdaterad
Publicerad

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) besökte under torsdagen polisutbildningen i Malmö. Regeringens förslag om att återbetala eller avskriva polisstudenters studielån väcker blandade känslor på skolan.

– Det hade varit toppen för mig personligen, men jag tycker nog inte att det ska gälla mig, säger polisstudenten My Lundqvist.

Satsningen kommer beröra de som studerar vid polisutbildningen från och med höstterminen 2024. Fram till 1998 var polisutbildningen betald, något som regeringen nu vill återinföra.

– Det handlar om att bygga en långsiktig attraktivitet. Om man ser på olika yrken som arbetar med inre och yttre säkerhet är det som regel att man på olika sätt medfinansierar utbildningen, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).

”Ett ekonomiskt privilegium”

Även om initiativet är ett välkommet bidrag i polisstudenternas plånböcker, har flera svårt att förstå varför de skulle behandlas annorlunda än andra samhällsviktiga yrkesgrupper.

– Det är ett ekonomiskt privilegium, men det behövs ju fler lärare och socionomer också. Jag tror att det finns fler studenter som hade uppskattat det, säger polisstudenten Conrado Vernersson.

I dagsläget är platserna på Sveriges polisutbildningar uppfyllda, men det är inget som har bromsat initiativet. Nu är tanken att ytterligare öka tillväxten inom myndigheten.

– Det vi gör nu är att skapa starkare drivkraft för att kunna få ännu fler polisstudenter och poliser i framtiden, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.