År 2019 stod nästan var tredje utomeuropeiskt född kvinna utanför arbetskraften. Det är alldeles för många konstaterar integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S).
Regeringen tillsätter inom kort en utredning som ska se över regelverk för etableringsprogrammet för nyanlända.
-De system som är tänkta att hjälpa kvinnor som kommit hit har i stället tryckt bort kvinnor från arbetsmarknaden och låst fast dem i hemmet, säger Ygeman.
Utredningen ska se om fler grupper än i dag ska få delta i etableringsprogrammet. Insatserna inom programmet kan vara till exempel språkutbildning, samhällsorientering, reguljär utbildning och arbetsmarknadsrelaterade insatser.
Fler kan omfattas
I dag erbjuds flyktingar och skyddsbehövande etableringsinsatser, liksom anhöriga till någon i de grupperna. Däremot inte anhöriga till arbetskraftsinvandrare eller de som gifter sig med en man som redan bor i Sverige.
Bland de uppehållstillstånd som beviljades till vuxna anhöriga under 2020 utfärdades 73 procent till kvinnor och av dessa var 89 procent anhöriga till andra än flyktingar och skyddsbehövande, enligt siffror från justitiedepartementet.
Antalet kvinnor som varken arbetar eller studerar är högre bland de som kommer som anhöriga till arbetskraft eller tillhör andra grupper som inte har rätt till etableringsinsatser.
Utredningen ska även titta på tiden för hur länge nyanlända ska erbjudas etableringsinsatser. I dag kan man få insatser på heltid i upp till 24 månader, men bara inom 36 månader från att man blev folkbokförd i Sverige.
En kvinna som får barn och är föräldraledig riskerar därmed att gå miste om etableringsinsatser.
Individuellt tillägg
En tredje fråga som ska utredas är om etableringstillägget ska individualiseras. I dag får ett hushåll där en person deltar i etableringsprogrammet ett tillägg till etableringsersättningen på 800 kronor för barn under elva år och 1 500 kronor för unga under 20 år. Dock högst för tre barn.
Därmed kan tillägget betalas ut även om kvinnan inte deltar i etableringsprogrammet.
-Vi ska inte ha ekonomiska incitament som gör det lönsamt för kvinnor att ta hand om familjen i stället för att etablera sig på arbetsmarknaden, säger Ygeman.