Foto: Johan Nilsson/TT

Skånska smittskyddsläkaren välkomnar vaccinering av 12-åringar

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen meddelade Folkhälsomyndigheten att 12-15-åringar ska erbjudas vaccination mot covid-19 från början av november. Regionen planerar nu för hur Skånes skolungdomar snabbt och enkelt ska kunna vaccinera sig.

– Det är ett väntat och bra beslut. Att även denna grupp vaccineras gör att vi får ännu bättre förutsättningar att begränsa smittspridningen. Barn i skolåldern har också drabbats av smittskyddsåtgärder som distansundervisning, skolstängningar och inskränkningar av fritidsaktiviteter vilket också påverkat deras hälsa, säger Per Hagstam, vaccinsamordnare och biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne, i ett pressmeddelande på torsdagseftermiddagen.

Vaccin i skolan

I Skåne får vårdcentralerna ansvar för att genomföra vaccinationen av 12-15-åringarna i nära samarbete med skolorna och kommunernas elevhälsa.

Coronavirus i Skåne

– Det bästa för barnen och deras undervisning är att vaccinationer sker på skolorna. Avbrotten från undervisningen blir mindre och de behöver inte lämna skolan. Det ger också bäst förutsättningar för god vaccinationstäckning. Vi har just nu en tät dialog med kommunerna om hur det här ska kunna lösas på bästa sätt, säger Per Hagstam.

Kräver samtycke

Mer information om hur vaccineringen av Skånes 12-15-åringar kommer finnas fortlöpande på 1177.se.

Vaccination av 12-15-åringar kommer att kräva ett samtycke från vårdnadshavare. En samtyckesblankett distribueras inför vaccinationstillfället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet