– En satsning på kulturturism, säger Paola Cilliberto, filmansvarig på regionen.
Regissören Ingmar Bergman skulle ha fyllt 100 år i år vilket firas både nationellt och internationellt. Han förknippas ofta med Gotland och Fårö, men Bergman började sin yrkesbana i Skåne 1944 när han endast 26 år gammal blev chef för den då nedläggningshotade Helsingborgs stadsteater.
I början av 1950-talet återkom han till Skåne, nu som chef för Malmö stadsteater där han satte upp ett 20-tal pjäser samtidigt som han skrev och regisserade nio långfilmer. Åren i Skåne kom att betyda oerhört mycket för hans fortsatta produktion, det var i Malmö han började samarbeta med skådespelare som Bibi Andersson, Harriet Andersson och Max von Sydow som sen återkom i en rad av hans produktioner.
Åtta filmer inspelade i Skåne
Åtta filmer spelades också in i Skåne. I ”Det sjunde inseglet” spelar döden schack vid Hovs Hallar, i ”Gycklarnas Afton” agerar skådespelarna i Arild och Ystad och i ”Sommarnattens leende” befinner sig filmteamet vid Jordberga slott.
Alla platser som var viktiga för Bergman ska nu märkas ut med skyltar. Det handlar om inspelningsplatser, men eventuellt också om hans bostadsadresser och hans arbetsplatser i Malmö och Helsingborg.
– Och de ska utformas på ett spännande och roligt sätt tillsammans med formgivare, berättar Camilla Larsson som leder Bergmanprojektet på Film i Skåne.
”Bergmanturer” planeras
Hon vill locka även yngre generationer att upptäcka Bergman och hans anknytning till Skåne. Det finns planer på ”Bergmanturer” med buss med stopp vid regissörens Skåneplatser och att samla ihop samtliga klipp ur hans filmer där Skåne förekommer.
– Vi vill att det ska bli en grej att turista i Bergmans fotspår här i Skåne.
Projektet finansieras av regionen, Film i Skåne och Bergmanstiftelsen.