Till vänster i bild Richard Sjögren vid tågstationen i Eslöv, till höger i bild lapp i affär där det står ”VI SÄLJER INTE NIKOTINPRODUKTER TILL PERSONER UNDER 18 ÅR... ELLER RICHARD SJÖGREN!”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Richard Sjögren tog sina första cigaretter vid 8-9 års ålder och när han var 12-13 var han beroende, säger han. Nu har han slutat – och hela Eslöv hejar på honom. Se mer i videoklippet. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Richards udda vapen mot röksuget: Eslövsborna

Uppdaterad
Publicerad

Många använder lokala facebook-grupper för att efterlysa sin bortsprungna katt eller klaga på högljudda grannar. Richard Sjögren i Eslöv ser andra möjligheter: Han har engagerat hela stan i att han ska sluta röka.

– Eslövsborna har ögonen på mig, säger Sjögren.

Häromdagen rökte Richard Sjögren i Eslöv sin sista cigarett – men redan en vecka tidigare meddelade han i en lokal Eslövsgrupp han driver på Facebook att han avsåg sluta och vilket datum. Ganska snabbt märkte han att folk engagerade sig.

– Jag blev utskälld när jag tog en cigg utanför gymmet som jag alltid gör, säger Richard Sjögren och skrattar.

Känner pressen från främlingar

Nu röker han inte längre. Sina sista cigaretter gav han bort – och pressen att sluta känner han nu inte av bara från Eslövsborna. Efter att han medverkat i TV4:s Efter fem spred sig hans initiativ bortom Eslövs gränser – och människor från hela landet har hört av sig till honom.

– Jag vill ju inte svika ”Asta Persson” i norra Sverige, så jag får ju sluta röka hela enkelt, säger Richard Sjögren.

”18 koppar kaffe”

Men hur går det då med rökfriheten? Jo, bra. Än så länge.

– Jag mister en av mina bästa vänner och jag ljuger om jag säger att jag inte tänkt på rökning. Ibland behöver jag fem minuters lugn och då har jag alltid tagit cigaretten och gått iväg. Nu tar jag en kopp kaffe istället... Jag är på artonde koppen i dag, säger Richard Sjögren.

Hans beslut att sluta röka har lett till att flera andra i samma facebook-grupp också fimpat.

I videoklippet: Se när Richard Sjögren tar sin sista cigg – och se andra som också slutat röka inspirerade av Richard.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.