Riset blir mer än dubbelt så dyrt

Uppdaterad
Publicerad

Priset på ris kan komma att fördubblas under de närmsta månaderna. Orsaken är att världsmarknadspriset på varan ökat kraftigt.

Än har konsumenterna inte märkt av någon prisökning, men det har de företagare gjort som importerar ris till Sverige.

– För oss har priserna på ris stigit med 200% sedan förra hösten och den prisökning som vi nu känner av, kommer konsumenterna att få känna av senare, säger Makhdoom Abbas, risimportör i Åhus.

Missväxt av skördar, ökad riskonsumtion och minskad produktion av grödan är några av orsakerna till de ökade rispriserna på världsmarknaden.

I många länder har nu risexporten helt eller delvis stoppats och i USA råder ransonering av ris. Att rispriserna kommer att öka ute i handeln blir kännbart för konsumenter i Sverige och även i Skåne.

– Konsumenterna i Sverige får betala minst 100%-150% mer för riset ute i handeln inom de närmsta två månaderna, säger Makhddom Abbas, risimportör i Åhus.

Makhdoom Abbas är en av många företagare i Sverige som handlar med ris. Han hade på känn att rispriserna skulle öka men har förvånats över hur snabbt det har gått.

Makhdoom Abbas oroas över att priserna på ris stigit så dramatiskt och han ser ingen prisavmattning i sikte.

– Det kommer att fortsätta öka och hur det slutar vet ingen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.