Koloniområdet vid Kävlingeån i centrala Kävlinge ligger till stora delar under vatten. En av anledningarna är att vattenutsläppen från Vombsjön ökats för att rädda en damm där. Foto: Johan Nilsson/TT

Röda varningen: Öppnade dammluckor bakom översvämningen

Uppdaterad
Publicerad

Den röda varningen för höga flöden i Kävlingeån i Skåne ligger kvar och det väntas mer nederbörd under dagen, enligt SMHI:s prognos.

Ett ökat vattenutsläpp från Vombsjön är en av orsakerna till det höga flödet.

– De var tvungna att öka tappningen för Vombsjön för att inte få ett dammbrott där. Det är därför det har kommit lite oväntat mycket vatten, säger Frida Sjöstedt, tillförordnad beredskapsdirektör på länsstyrelsen i Skåne, till TT.

Snösmältning och nederbörd har gjort att flödena stiger kraftigt. I sin röda varning för Kävlingeån varnar SHMI för ”extremt höga strömhastigheter”. En orange varning råder för översvämning från Vombsjön och nedströms ån mot Kävlinge.

Drönarbilder från översvämningarna i Kävlinge.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ovan kan du se de höga vattenflödena i Kävlinge. Foto: SVT

”En hel del nederbörd”

Länsstyrelsen håller möten med berörda kommuner under fredagen. Det gäller även Hörbyån, som varit hårt drabbad av höga vattenflöden de senaste dagarna.

Jan-Erik visar sin uppslitna altan i Hörby efter översvämningen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Johan Dernelius/SVT

Mer regn väntas dessutom under fredagen över södra och sydvästliga Götaland, uppger Marie Staerk som är meteorolog på SMHI. Det kan röra sig om regnmängder på mellan 15 uppemot 30 millimeter lokalt.

– Sedan sker en stabilisering av vädret från lördag, då väntar vi ingen nederbörd förrän onsdag-torsdag nästa vecka. Men väderutvecklingen är osäker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.