16-åriga Ronja Stevelind har autism och lider av återkommande panikångestattacker. Sedan några månader tillbaka har hon assistanshunden Baba vid sin sida som hjälper henne i vardagen.
Baba är utbildad att avbryta Ronja när hon skadar sig själv och stoppar annalkande panikångestattacker.
– Baba betyder allt för mig, säger Ronja Stevelind om sin fyrbenta vän som hon hoppades kunna ta med sig till skolan under gymnasietiden.
Men där tog det stopp. LBS Kreativa Gymnasiet i Kristianstad – där Ronja började i augusti – hänvisar till att det finns både elever och personal som är allergiska eller är rädda för hundar, något som Norra Skåne skrivit om.
Fick åka ambulans
Att Baba inte får följa med till skolan har fått konsekvenser.
– Häromdagen fick jag åka ambulans till sjukhuset. Jag fick en panikattack på vägen till skolan, säger Ronja Stevelind.
Har du någon förståelse för att det finns allergiker på skolan?
– Jag förstår absolut att det finns de som är allergiker – och ingen ska behöva ha det jobbigt i skolan. Men det går ju att lösa problemen.
Ronja Stevelind tar upp bland annat allergendämpande schampo som en eventuell lösning. Hon pekar också på att det finns andra skolor där assistanshundar får vistas i skolan.
Skolan är anmäld till DO
Ronja Stevelind har anmält skolan till Diskrimineringsombudsmannen (DO).
Rektorn säger att de inte vill ställa upp på intervju när det pågår en utredning hos DO. I skolans svar till DO hänvisar de bland annat till att skolan har en skyldighet att se till att arbetsmiljön är god för samtliga som vistas i skolan – och att Ronja kan få hjälp på andra sätt än att ha en assistanshund.
I nuläget finns inga bestämmelser om huruvida assistanshundar ska få tas med i skolan eller inte – det är upp till respektive huvudman.
Hör mer och träffa Baba och Ronja i videoklippet.
Vad krävs för att få en assistanshund?
För att kunna köpa och utbilda en assistanshund behöver en person ha ett läkarintyg som visar att det finns en funktionsnedsättning eller kroniska sjukdom och vilka hinder detta medför.
Innan en assistanshund kan sättas in i tjänst krävs det att ekipaget – föraren och hunden – klarar en examination efter att de har genomfört en utbildning.
Källa: Myndigheten för delaktighet