”Anna” och hennes sambo bor i Malmö och känner sig redo för att skaffa barn och det var därför hon ville plocka ut sin spiral. Men besöket på barnmorskemottagningen blev en chock.
– Den hade gått sönder och en del saknades. Barnmorskan försökte få ut den, men hon lyckades inte, säger ”Anna”, som vill vara anonym och egentligen heter något annat.
Lång väntan på undersökning
Anna fick remiss till kvinnokliniken för undersökning med ultraljud och eventuell operation – men det fanns inga tider och bara att få komma på ett första besök skulle Anna få vänta på i månader.
Eftersom Anna hade ont och blev väldigt orolig för hur detta skulle påverka hennes förmåga att kunna få barn sökte hon sig till gynakuten vid kvinnokliniken i Malmö.
– Jag frågade dem om det finns risk för att min fertilitet skadades om en bit av spiralen satt kvar i mig och hur de ser på det. Då fick jag beskedet att jag faktiskt klarar mig på en äggledare om jag vill bli gravid. Det kändes helt absurt, berättar Anna.
Sattes in mellan 2015 och 2017
Överläkaren på kvinnokliniken i Malmö, Said Makari, tycker att det var ett olämpligt svar som Anna fick om att hon kunde vara lugn eftersom hon ”skulle klara sig på en äggledare”. Däremot anser han att risken är liten att kvinnorna skadas.
– I de allra flesta fall har den lilla spiraldelen åkt ut med första mensen efter uttagandet. Jag personligen har väldigt sällan varit med om att den sitter kvar, säger Said Makari.
Han bekräftar att många fler kvinnor än Anna råkat ut för samma sak.
– Det är över hundra kvinnor som drabbats av en viss sorts kopparspiral som sattes in mellan 2015 och 2017. Tidigare har vi varit med om att enstaka spiraler gått sönder när den tagits ut, men i den här omfattningen som det är nu har vi aldrig varit med om tidigare, säger Said Makari överläkare på kvinnokliniken i Malmö.
Fler fall förväntas dyka upp
Kliniken har nu dubblat sina besökstider och bemannat upp med extra personal men lyckas ändå inte alltid hålla vårdgarantin på 90 dagar.
Problemen med spiralerna är kända sedan tidigare och spiralerna användes i stor utsträckning inom region Skåne från 2015 fram till 2017 då de stoppades. Merparten av de rapporterade fall som Läkemedelsverket fått in kommer från Skåne men även från Göteborg och Stockholm. Många som satte in spiralerna då har ännu inte tagit ut dem.
– Vi väntar oss därför att det blir ännu fler fall, säger Said Makari.
Fakta om kopparspiral
Kopparspiralen är några centimeter lång och ser som ett litet T. Den är av plast och skaftet är lindat med tunn koppartråd. Den ger ett mycket säkert skydd mot graviditet.
Kopparspiralen innehåller inga hormoner och påverkar inte ägglossningen. Koppar påverkar miljön inne i livmodern och gör så att spermier inte trivs där. På så vis förhindras befruktning.
Kopparspiralen bör tas ut eller bytas efter fem år.
Källa: 1177.se