Pia Lundbom är hälso- och sjukvårdsdirektör. Foto: TT

Region Skåne om covid-19: ”Smittan finns i hela Skåne”

Uppdaterad
Publicerad

Coronasmittan i Skåne ligger fortfarande lågt jämfört med en del andra delar av landet. Det berättade Region Skåne på sin pressträff i dag. Men huvudbudskapet är fortfarande ”håll i, håll ut, håll avstånd”. Än är det alldeles för tidigt att slappna av.

Just uthålligheten betonades gång på gång på pressträffen.

– Detta är en lång resa vi har framför oss. Vi måste fortsätta att hålla i och hålla ut och hålla avstånd, sa regiondirektör Alf Jönsson.

Coronavirus i Skåne

– Vi har bara sprungit en liten bit på ett maratonlopp.

Han påpekade att den förhållandevis lilla smittan i Skåne snabbt kan ändras. Inte minst om smittan kommer in på flera äldreboende. Idag finns den på ett drygt 20-tal av sammanlagt runt 300.

Regiondirektören berättade också att det finns ett stort intresse runtom i landet för vad man gjort i Skåne för att begränsa smittan.

– Vi har gjort en del insatser, men är också lyckligt lottade som ligger i en ände av landet med en stängd gräns mot Danmark, sa han.

Smitta i hela Skåne

Det blir en annorlunda valborg och 1 maj. Och Alf Jönsson tryckte på att alla har ett extra ansvar för att hålla sig hemma under långhelgen för att inte smittan ska sätta fart. Beredskapsläget inom vården inför helgen är gott enligt regiondirektören. Beredskapslagren fylls på och inför kommande veckan är materialläget gott.

Antalet smittade och sjuka har ökat lite jämfört med förra veckan.

– Vi har en samhällssmitta i hela regionen, sa smittskyddsläkaren Eva Melander.

– Vi ser inte någon anhopning på något ställe, utan smittan finns i alla kommuner. Det är fler män än kvinnor som är sjuka och fler äldre än yngre.

Slappna inte av

Provtagningen som görs på regionens personal visar på en ganska stor smitta.

– Det är inte förvånande, säger Eva Melander.

– Vi provtar ett urval av personalen. Den visar inte den allmänna spridningen, utan görs för att se om personal kan återgå i arbete.

Fortfarande är det runt 20 personer som intensivvårdas i Skåne. Den siffran har legat relativt konstant. Och den kan öka om smittan ökar.

– Det är viktigt att vi håller i försiktighetsåtgärderna, betonade också smittskyddsläkare Eva Melander.

”Ha inte fest”

Att Skåne ligger så lågt har gjort att sjukvården har haft tid att ställa om. Men det går inte att slappna av. Vid minsta lilla symptom ska man stanna hemma från jobbet.

Och även Eva Melander tryckte på att det blir en annorlunda valborg.

– Vid Valborg, samlas inte i stora samlingar och ha inte stora fester, manade hon.

Många känner oro

Katarina Hartman är förvaltningschef inom psykiatri och habilitering. Hon pratade mycket på pressträffen om den oro som coronapandemin väcker.

– Det finns hjälp att få både inom psykiatrin och primärvården. Tveka inte att söka hjälp om du behöver, sa hon.

Hjälp och stötta

Psykiatrin försöker också arbeta förebyggande. Bland annat har man gjort två filmer som ligger på nätet och som handlar om risken för missbruk i samband med den oroliga tiden.

– Det kan vara lätt att fastna i ett missbruk av till exempel alkohol eller droger eller spel. Här vill jag uppmana alla att hjälpa och stötta sina kompisar. Avståndet ska vara fysiskt, inte på andra sätt. Och det finns hjälp att få.

Kortare väntetid

I början av pandemin hade Vårdguiden 1177 en väntetid på runt tre timmar. Nu har regionen satt in nya resurser och tiden är nere i 20 minuter.

– Tänk på vår personal, sa hälso- och sjukvårdsdirektör Pia Lundbom.

– Utsätt dig inte för smittorisk när vi har vårdpersonal som jobbar dubbel- och kanske trippelpass. Vår ambition är att personalen ska kunna få semester i sommar. Det är en förutsättning för att alla ska orka.

Kulmen i maj

Region Skåne tror fortfarande att trycket på sjukvården kommer att kulminera i slutet av maj. Men Eva Melander poängterar att det är en prognos som kan komma att ändra sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet