Foto: Arkiv

Så blir säkerheten under påvebesöket

Uppdaterad
Publicerad

Sedan ett halvår tillbaka har polisen arbetat intensivt med säkerheten inför påvens besök i Lund och Malmö. Ett attentat får bara inte ske. Men påven Franciskus egen spontanitet ställer till det för polisen.

En delegation från Malmöpolisen har varit i Vatikanen och träffat påvens säkerhetsfolk. Några därifrån kommer att vara med under besöket i Malmö som rådgivare. Av dem fick Malmöpolisen bekräftat att påven är mycket spontan och vill träffa vanliga människor lite var som helst. Och det är kanske det allra svåraste för polisen.

– Han bestämmer själv när bilen ska stoppas, så det går inte att förutse var han vill träffa människor. Vi får anpassa oss efter det. Säpo svarar för närskyddet och vi för distansskyddet, säger kommenderingschef Mats Karlsson.

Mats Karlsson, kommenderingschef. Foto: SVT

Hemligt boende

Var påven ska bo är hemligt  och var färdvägen går får inte ens Mats Karlsson veta förrän i sista stund. Känt är att påven ska uppträda i Malmö Arena, Swedbank stadion i Malmö och i Lunds domkyrka.

Lunds domkyrka. Foto: Emil Langvad/TT

– Utifrån platsernas olika beskaffenhet och de sårbarheter som finns vidtar vi olika åtgärder, som till exempel att sätta upp stängsel. Vissa delar kommer att vara avspärrade, säger Mats Karlsson. 

Vid Malmö Arena blir det också en så kallad flygplatskontroll för alla besökare. Men det handlar inte bara säkerheten för påven och andra personer i hans närhet, utan också om publiken. Man vet ju inte hur många som kommer för att bara få en skymt av påven. Om det kommer många kan det bli problem med trängsel. Man måste också se till att ambulans och brandkår kan ta sig fram om något skulle hända.

”Bara tillåta ett visst antal människor”

Lunds Tekniska Högskola, LTH, har utvecklat modeller där man simulerar flödena av människor.

– Det är viktigt att planera innan, att ha undersökt så att flöden in och ut matchar varandra. Om det är väldigt många som är på väg in och de inte har någonstans att ta vägen blir det en hög packningsgrad, det är då det kan bli farliga situationer, säger Daniel Nilsson, lektor i brandteknik vid LTH.

Polisen har studerat deras modeller och vidtar åtgärder därefter.

– Det vi gör är att vi spärrar av vissa områden för allmänheten och det kommer att vara kontroller vid de områden man har tillträde till. Där kommer vi att räkna folk och bara tillåta ett visst antal människor. Detta kommer att gälla vissa gator också. Vi kommer att ha kontroll så att det inte blir överfullt, säger Mats Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Påven besöker Skåne

Mer i ämnet