Under två år sökte jag ungefär 500 lediga jobb – men fick inte ett enda svar, berättar indiska IT-experten Jaya Verna i Malmö. Foto: Hans Larsson/SVT

Så fick Jaya jobb i Sverige – efter 500 nobbade ansökningar

Publicerad

Sju av tio nyanlända akademiker fick fast jobb efter fyra månaders praktik. Det visar siffror från projektet ”Jobbsprånget”, som vill hjälpa fler högutbildade ut på den omvittnat svåra arbetsmarknaden i deras nya hemland.

För indiska IT-specialisten Jaya Verna, nyanställd som ”business analyst” på medicinteknikföretaget Arjo i Malmö, var tålamodet på väg att rinna ut. Trots över 20 års erfarenhet av IT-branschen och flera chefsjobb blev det noll respons när hon för två år sedan kom till Sverige och började se sig om efter arbete.

– Jag har sökt ungefär 500 lediga jobb här i Sverige – men inte fått ett enda svar. Jag menar det, inte ett enda svar under två års tid. Inte förrän jag kom i kontakt med Arjo, säger Jaya Verna.

Sökt hundratals jobb

Alexandra Ridderstad, verksamhetschef för ”Jobbsprånget” som drivs av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA), blir ”bestört men inte förvånad” när hon hör Jayas berättelse.

– Så ser det ut för många av våra kandidater. De har i genomsnitt sökt tvåhundra jobb förgäves innan de kommer i kontakt med oss, säger Alexandra Ridderstad.

Fyra månader praktik

Syftet med ”Jobbsprånget” är att snabbare än idag få ut nyanlända på arbetsmarknaden. Resultaten hittills är goda, menar Ridderstad.

Efter fyra månaders praktik har hittills 70 procent av de totalt cirka 950 praktikanterna fått fast anställning, antingen på sin praktikplats eller hos annan arbetsgivare.

– Det är helt enkelt en snabb och bra modell för att hantera en av Sveriges verkliga ödesfrågor, det skriande behovet av mer utbildad arbetskraft, säger Alexandra Ridderstad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.