Peter Rosenqvist på räddningstjänsten i Kristianstad är beredd inför nyår på att det kan bli fler skjutningar med raketer. Foto: Henrik Nordell

Efter raketskjutningarna i Kristianstad – så förbereder sig polis och räddningstjänst

Uppdaterad
Publicerad

Två gånger under helgen möttes blåljuspersonal i Kristianstad av raketskjutningar i samband med larm. Nu förbereder de sig inför nyårsnatten.

Natten till söndagen sköts raketer mot en polispatrull på Långebrogatan i Kristianstad. En stor mängd fyrverkerier avfyrades också då räddningtjänst och polis larmades till en brinnande bil på Gamlegården under söndagskvällen.

En kille i övre tonåren omhändertogs enligt ordningslagen, men är inte misstänkt för brott. Nu förbereder sig polis och räddningstjänst inför nyår med helgens händelser i minne.

Livsfara att bli träffad

Polisen kommer att förstärka sin närvaro i de drabbade områdena och är beredda på att det kan ske nya attacker.

– Vi förstår att det är en hög risk att bli utsatt för raketskjutningar och är förberedda på det när vi åker ut. Jag tror inte att alla förstår konsekvenserna av att skjuta raketer. Ifall man blir träffad i huvudet så kan man dö, det är en direkt livsfara, säger John Sjöblom inre befäl vid polisen i Kristianstad.

Extra säkerhet kring nyår

Räddningstjänst bemannar upp med fem extra personal under nyårsnatten. Polisen följer med ut under de flesta typer av larm som en extra säkerhet.

– Vi så att vi kan ta oss därifrån smidigt om det skulle hända någonting, säger Peter Rosenqvist, yttre befäl på räddningstjänsten Kristianstad.

Bostadsbolaget ABK äger många av lägenheterna i Gamlegården och även de har reagerat efter helgens raketskjutningar.

– Vi har extra rondering med vakter. Vi har också bett föräldrar att ha extra koll på barn och ungdomar under nätterna, säger Jonas Rosenberg, kommunikationschef på ABK.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.