• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Så här mår simhallen i din kommun

Uppdaterad
Publicerad

SKÅNE | Sydnytt har ringt runt till kommunerna för att undersöka hur det ser ut med simhallar och äventyrsbad.

MALMÖ

Aqvakul:Stora problem genom åren, var stängt lång period 2007/2008 för omfattande renovering efter stor utredning. Renoverades för 60 miljoner. Äventyrsbadet är nu det stora problembarnet, betongbit rasade ner oktober 2011. Just nu utreds Aqvakuls framtid, resultat klart i januari 2012. Håller badet tills det nya familjebadet i Kroksbäck öppnar 2014-15? Det är den stora frågan. ”Vi kan snart inte lägga mer skattepengar på ett bad som ändå inte ska vara kvar länge” säger fritidsnämndens ordförande Frida Trollmyr (s).

Enligt badvärdarna händer det ofta att besökare skär sig på trasigt kakel.

Ny tävlingsarena ska byggas vid gamla Stadion, klart tidigast 2016.

Oxievång: Flera problem med Oxievångsbadet för drygt ett år sedan, då renoverades för 32 miljoner kronor.

Kockum Fritid:invigdes den 3 nov 1975. Under slutet av 80-talet problem med att kakelplattor lossnade från botten. I början av 90-talet lades hela bassängbotten om, stängt 8 veckor. När Aqvakulproblemet kom i dager beställdes en utredning av Betonginstitutet för att göra en bedömning av simhallen. Det mynnade ut i en åtgärdsplan som genomfördes sommaren 2009. Då byttes allt kakel i simhallen plus renovering runt bassängen i kulverten. Arbetet tog 3 månader, då höll badet stängt. Kockums bad bedöms kunna hålla i 20-25 år till utan genomgripande renovering.

Genom åren har det inträffat att någon skurit sig på en vass kant på kaklet, men inget allvarligt.

Rosengårdsbadet är nytt, kostade 40 miljoner. Kritik mot att kakelplattorna i botten är för mörka, risk att inte upptäcka barn som drunknar, menar simklubbarna. Dessutom kallt i badet enligt badchefen.

HELSINGBORG

Söderbadet/Simhallsbadet invigdes 1941.

2005 gjordes omfattande renoveringar på ca 30 miljoner kronor, varav minst 20 bedömdes som direkta underhållskostnader.

Har inga större renoveringar inplanerade, däremot en del energieffektiviseringsåtgärder.

LUND

Högevallsbadet invigdes april 1980.

Högevall är nu stängt för om- och tillbyggnad för cirka 300 miljoner kronor och beror delvis på behov av underhåll men är ingen direkt följd av skador. Idag har Källbybadet därför provisoriskt tält.

Det gamla badet – Lunds badhus som invigdes 1938 (och som bl.a. f.d statsminister Tage Erlander var med och beslutade om när han satt i Lunds stads badhusstyrelse) stängdes 1976 på grund av byggfel – Lundaborna simmade i Dalby friluftsbads 50-meters bassäng som fick provisoriskt tält.

Högevallsbadets problem: Inga allvarliga tillbud. En del av fasaden började lossna. Renoverats. En del rostangrepp har det varit på ytterfasad.

Högevallsbadet byggs ut till en modern bad/motions/tränings- och rekreationsanläggning med bland annat 50-metersbassäng med 6 banor, som är delbar till två 25-metersbassänger. Nuvarande vågbassäng byggs om till en äventyrsdel med vattenrutschbana och en vildfors, en ny undervisningsbassäng.

HÖÖR

Björkviksbadet byggdes 2007.

Endast ett litet problem med golvklinkers. De är halkfria och därmed lite räfflade, och har en mörkblå färg. Under byggtiden fick de ett besvärligt inslag av kalk eller cement, som har

trampats in. Man lade golvklinkerna i ett ganska tidigt skede

runt bassängerna och täckte för dåligt. Byggarna gick omkring och trampade på golvet när de höll på med andra murningsarbeten eller annan klinkersättning. Golvet tvättas rent varje dag, men det blir en svag, mjölkig hinna kvar.

KLIPPAN

Badhuset i Klippan stod färdigbyggt 1970.

Badet har renoverats i tre etapper:

år 2000 byte av reningsanläggning

år 2003 renovering av omklädningsrum och duschavdelningar

år 2009 renovering av bassängutrymmena

Kostnad: cirka 45 miljoner kronor

Före renovering hade anläggningen problem med rost i armeringsjärn, läckage och betonglossning, dock inte så mycket att de behövde stänga.

Planeringar för framtiden är ev. nybyggnation av omklädningsrum och utomhusbassäng angränsande till badhuset, men inga beslut är tagna.

BROBY

Simhallen i Broby byggdes på 1970-talet. Problem som funnits och åtgärdats är bottnen och ventilationen som förbättrats och försetts med avfuktare. Inga kända allvarliga skador och tillbud. Reparationer har gjorts, men större renovering är planerad till tidigast 2015 vilket också simhallen är i behov av.

VELLINGE

Vanningen 26 år, Månstorpsbadet 1 år i januari 2012.

Takbitar ramlade ner augusti 2011, spricka vid undervattensfönster i rekreationsbassängen 2009. Betongras i kammaren till vågmaskinen 2007. I samtliga fall fick Vanningen stänga, dock hade inte hela badet stängts vid sprickbildningen i rekreationsbassängen om det inte samtidigt varit problem med värmepumpen. Betongraset 2007 medförde att det var stängt för allmänheten, men simskolor fungerade som vanligt i 25:an (19/5 – 26/8).

När Vanningen måste stängas helt drabbar det simskolan. De försöker flytta sin verksamhet till andra anläggningar i den utsträckning det går. De får också i viss mån ta igen förlorad tid under loven. Simklubben försöker också kompensera genom att förlänga terminerna.

BURLÖV

Burlövsbadet öppnade 1971 som utebad och 1976 blev badet ett inomhusbad.

Har haft och har stora problem med att kaklet lossnar i lilla bassängen. I somras problem med att vattnet från stora bassängen rann ut i marken, en mycket stor läcka som ledde till stängning. Sommarsimskolorna drabbades bland annat. Nu ska simskolorna tränga ihop sig när en del av undervisningsbassängen är stängd.

Hela den bassängen ska snart kaklas om, ”en gång för alla” enligt politiskt beslut november 2011.

Badet har periodvis varit både helt stängt och delvis stängt. Barn har skurit sig i fötterna på trasiga kakelplattor flera gånger.

Badet kommer bara att renoveras så att det kan vara öppet fram till ett nytt bad står klart om cirka 4-5 år.

Simskolorna har fått ställas in tre, fyra gånger under hösten, Sydsim som håller i simskolorna är oroliga och upplever en stor otrygghet. I somras tvingades de dessutom ställa in en stor tävling, Sydsim förlorade 60 000 kronor på det.

Reparationen av stora bassängen i somras kostade 2 miljoner kronor, varje gång de lagat undervisningsbassängen har det kostat runt 200 000 kronor.

Vid kommunfullmäktigemötet i slutet av hösten togs beslut om att påbörja planeringen för ett nytt badhus i Burlöv, på Kronetorpsmarken. Tekniska nämndens ordförande Lars-Erik Wollmér uttalade en förhoppning att nuvarande badet ska hålla till det nya står klart.

KRISTIANSTAD

Tivolibadet i Kristianstad invigdes 1957.

Innan bytet av simhallens tekniska utrustning 2005 förekom det rostangrepp på diverse utrustning i simhallen. Efter 2005 har inga rostangrepp upptäckts i simhallen, förutom ett mindre på en värmeväxlare. Enheten byttes då till en värmeväxlare tillverkad i titan, vilken har ett mycket högre skydd mot rost.

Inget tillbud har medfört att hallen fått stänga – enbart planerat underhåll och renovering har varit anledning till detta.

Det har historiskt förekommit att folk i bassängen skurit sig på kakel/klinkerplattor, men dessa har åtgärdats av dykpersonal. Tivolibadet har på senare tid genomgått två större renoveringar: en tillbyggnad 1995 och installation av ny teknisk utrustning 2005. Det finns idag inget beslut på åtgärder utöver löpande underhåll för Tivolibadet.

TRELLEBORG

Den ursprungliga bassängen invigdes samma år som andra världskriget började, 1939. År 1997 byggdes badhuset ut för första gången, med ett äventyrsbad och en ny 25-metersbassäng.

Den senaste stora renoveringen ägde rum under 2009 och kostade cirka 20 miljoner kronor.

Inför den gjordes en stor utredning, eftersom det fanns oro för betongkonstruktionen, men garantibesiktningen efteråt gjordes nyligen utan att några allvarliga fel hittades.

Under åren 2008-2010 använde Trelleborgs kommun 184 000 kronor till reparationer, 463 000 kronor till förebyggande underhåll och 2,7 miljoner kronor till planerat underhåll av badhuset. Golvet runt nya 25:an skall delvis läggas om pga. läckage. Arbetet kommer att ske till sommaren 2012. Kostnaden ej fastställd.

SJÖBO

Sjöbo Simhall är en mindre hall med fyra 25 metersbanor. Byggdes 1969 i samband med att Sjöbo byggde ny högstadieskola. 2006 byggdes nya omklädnadsrum för 2 milj och hallen fick en renovering för 700 000 kr. Sjöbo har planer på en ny hall som skall stå färdig 2014. Översyn sker för åtgärder såsom sprickor i kakel mm. Har inte behövt stänga och inga skador och tillbud.

KÄVLINGE

Vikenbadet i Furulund byggt 1976

Tolvåkersbadet i Löddeköpinge 1973

Vid den årliga underhållsbesiktningen som gjordes 2010 upptäcktes att det uppstått sprickbildningar i betongpelarna. Troligen har betongen förlorat sin täthet genom så kallad karbonatisering. Vatten och klor har nått armeringen som sedan rostar och spränger betongkonstruktionen.

Åtgärderna som vidtagits är att all lös betong rivits bort och därefter har erforderliga betonglagningar utförts. Betonglagningarna gjordes i samband med att badet hade sommarstängt 2011.

Fastighetsavdelningen har för avsikt att under 2011 anlita en konsult som gör en utredning gällande aktuell status av konstruktion och tekniska installationer. Utredningen skall sedan ligga till grund för planerat underhåll som kommer utföras framgent.

ESLÖV

Karlsrobadet byggdes 1969, invigdes 1970. Har haft läckage i skvalparna. De är nu åtgärdade. Har också lite läckage i en trappa ner i bassängen.

Har inte stängt simhallarna på grund av ovanstående. Inga tillbud. Har för plan att åtgärda trappan som leder ner i bassängen sommaren 2012. Kostnaden för detta är marginell.

HÄSSLEHOLM

Fyra simhallar i kommunen:

Bjärnums simhall är uppförd 1968.Bassängbottnen är omlagd flertal gånger

Qpoolen i Hässleholm byggdes 1971. Renoverad 1991. Kommer att läggas ner. Ny simhall står färdig 2014 på annan plats.

Tyrs Hov i Tyringe byggdes 1970. Ny reningsanläggning planeras 2012. Kostnad 3 milj.

Sösdalas simhall uppfördes 1968. År 2000 sprack bottnen eller kaklen på flera ställen. Simhallen var stängd i 4 månader

SKURUP

Har ingen simhall.

BÅSTAD

Har ingen simhall.

ÅSTORP

Har ingen simhall.

ÄNGELHOLM

Badet, byggt 1965, har problem med treans hopptorn som nu är stängt Betongen rostar och lossnar, upptäcktes i källaren under hopptornen. Förstärkning under hopptornen byggd. Trappan upp till andra våningen var avstängt ett halvår eftersom den gick sönder.

Ett barn skar upp foten på en rostig spik i stora bassängen för tre år sedan.

Anders Bengtsson, fastighetsförvaltare:

– Ett löpande underhåll pågår ständigt och akuta åtgärder kommer ganska tätt med byte/reparationer av pumpar, filter och utrustning som börjar bli utslitna.

– Vi hade en förhoppning om att ett nytt badhus skulle börja byggas med start under 2010, men det har tyvärr blivit framflyttat något. Kan i dagsläget inte säga när byggstart kommer att ske men vår önskan är att det kommer att stå klart inom 3-4 år. Till dess får vi hålla Rönnebadet vid liv och framförallt se till att det inte är risk för de besökande och personal att vistas där.

Nytt badhus ska byggas på sjukhusområdet enligt politiskt beslut hösten 2011. Kommunen ska inte sköta det badhuset utan hyra den tid de behöver av fastighetsbolaget Kunskapsporten. Avtal om att de ska driva badhuset till 2044.

För att allmänhet och föreningar ska få tillgång till en stor träningsbassäng, rutschkanor och annat som hör till ett modernt bad betalar kommunen 18,9 miljoner kronor per år.

Kunskapsporten har i sin tur skrivit byggkontrakt med Peab. Byggentreprenaden ligger på 202 miljoner. För byggarna ligger den stora utmaningen i att få hela badhuset miljöklassat, och dessutom få allt klart våren 2014.

TOMELILLA

Har i dagsläget ingen simhall, sedan de tvingades stänga sitt badhus december 2010 pga att taket riskerade att rasa in. Fuktskadat. Byggdes tidigt 70-tal.

Ska renovera gamla badet, stommen bedöms hålla. Kostnad cirka 50 miljoner kronor, ska stå klart 2013.

Har fyra utomhusbad, men hur skolbarnen ska lära sig simma är inte helt klart. Man hoppas på bussning till andra kommuner och intensivträning utomhus.

Oro för simkunnigheten bland kommuninvånare och idrottslärare.

OSBY

Har två simhallar byggda 1969 och 1970.

Har haft problem med rostangrepp i armeringar under 2009 och 2010 i båda hallarna.

Utredning och åtgärdsförslag togs fram och är nu

genomförda. Ingen stängning behövde ske pga detta.

Inga tillbud.

Långtidsplan: undersöka Osby simhall

under 2014-2015 för ombyggnad under 2016-17

LANDSKRONA

Läktarbadet och Karlslundsbadet, 38 respektive 16 år gamla.

Har inte haft några akuta problem som föranlett stängning.

Det planerade underhållet 2012 beräknas till cirka 0,6 miljoner kronor, medan en investering till nya duschutrymmen i Läktarbadet beräknas till cirka 1,5 miljoner kronor. Totalt 2 miljoner kronor under 2012 och lika mycket de närmaste åren.

För fyra år sedan utfördes en statusbesiktning av alla bärande betongkonstruktioner, där även simhallarna ingick. Statusen var godkänd med vissa anmärkningar på betongens ytskikt, som åtgärdades i ett separat underhållsarbete för betongkonstruktioner. Nästa statusbesiktning beräknas ske om cirka 2-3 år, cirka vart 7:e år.

Förra året genomfördes också en statusberäkning avseende snölaster på större och ”platta” takytor, som är relativt vanligt på idrottshallar och simhallar. Här var syftet att få veta hur mycket snö taken klarade att bära upp och vid vilken nivå det krävdes snöskottning, särskilt med tanke på de två senaste snörika vintrarna.

Närmast planeras en statusbesiktning av större innertaksytor. Börjar titta på infästningar av innertak i simhallar för att försäkra sig om infästningens hållfasthet. I simhallar kan det också uppstå dolda rostangrepp bakom innertaket, som ökar risken för att det ska brista och falla ner i hallen. Resultatet av besiktningen avgör när de behöver göra återkommande besiktningar.

YSTAD

Stora problem med både Österportshallen och Fritidsbadet.

Österportshallen ska rivs och ersättas med ny idrottshall, samtidigt byggs nytt familjebad för cirka 200 miljoner.

Ska stå klart inom 2-3 år.

Fritidsbadet 50 år gammalt i december: fukt i innertaket stora problemet, betong i bassäng och källare stora problem

Betongen vittrar sönder, främst i källaren, vatten läcker ut, men inga stora problem invändigt för besökarna utan mer i källaren. Har inte behövt stänga för stora reparationer, har klarat det sommartid. Gör endast okulära besiktningar, alltså tittar, tar inga prover:

– Att göra labbprover på betongen är inte lönt, det skulle bara ge samma resultat som vi redan vet: det vittrar sönder, säger ansvariga.

SIMRISHAMN

Simhallen 31 år gammal. Främst problem med kakelsläpp i bassäng vid några tillfällen.

Befintligt renoveringsbehov avser främst tekniken med rening, klorering etc. Åtgärderna är inte kostnadsberäknade eller tidsatta, ett arbete som dock bör ske inom kort menar ansvariga.

HÖRBY

Simhallen ny, 1,5 år.

Har inte haft några problem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.