Trots att det vegetariska utbudet ökat senaste åren äter svenskarna idag mer kött än för 50 år sedan. Framförallt äter vi mer kyckling och annan fågel medan griskonsumtionen minskat relativt. Det menar Håkan Jönsson, etnolog och matforskare vid Lunds universitet.
– Det är en kombination av att kyckling som förr var festmat i dag har blivit billig mat. Sen bär den också med sig en aura av att vara fettsnål och lite modernare än till exempel gris, säger han.
Från vardagsmat till lyxvara
I dag är utbudet på färsk fisk betydligt mindre och priset högre, utbudet består till mestadels av rökt, inlagt eller frysta alternativ.
– På 70-talet köade människor till den billiga färska sillen som kom in till butikerna på tisdagar. Från att ha varit det billiga alternativet till kött så har det blivit en lyxvara, säger Håkan Jönsson.
Glutenfria alternativ
Hyllor med alternativa produkter som glutenfritt fanns inte heller för 50 år sedan.
– Denna avdelning symboliserar dels svenskens vilja att markera individualitet, men den har faktiskt också möjliggjort för en måltidsgemenskap då en glutenintolerant kan äta liknande produkter som andra vid matbordet, säger han.
I videon kan du se fem mattrender som förändrats genom tiderna – och varför.