Tredelad bild. Vänster: Kvinna sitter i fåtölj. Mitten: Kvinna vid dörr. Höger: Modern vardagsrumsinteriör.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Som student i Lund kan det vara tufft att hitta en bostad – i alla fall i första hand. Men Frida Bostrand lyckades lösa det på en månad när hon satte fart. I klippet förklarar hon hur. Foto: SVT

Så löste Frida en hyresrätt i Lund på en månad

Uppdaterad
Publicerad

Nu är ansökningarna till universitet och högskolor öppna och med det kommer för många stressen om att hitta ett boende. Med några knep och lite flyt lyckades Frida Bostrand i Lund lösa ett förstahandskontrakt på en månad.

För en hyresrätt i Lund kan väntetiden, beroende på om det korridorsboende i studentbostad eller en lägenhet hos kommunal eller privat hyresvärd, variera mellan tre månader till flera år.

När Frida Bostrand tröttnat på att vänta satte hon i en extra växel och fick sitt förstahandskontrakt på en månad. I klippet förklarar hon hur.

Så lång är kötiden i de största studentstäderna

Sveriges förenade studentkårer sammanställer varje år en rapport om bostadssituationen i Sveriges studentstäder. Nedan följer en sammanfattning från 2024 års rapport. Siffrorna gäller huvudsakligen studentboenden.

  • Lund: 3-6 månader för korridorsrum, 11-19 månader för studentlägenheter.
  • Uppsala: mediankötiden för ett förstahandskontrakt är 2-3 år.
  • Stockholm: cirka 1 år för korridorsrum och 2 år för en studentbostad.
  • Göteborg: 1,5 till 5 år beroende på bostadstyp, läge och hyresvärd.
  • Malmö: 6-12 månader.
  • Linköping: inom en månad till en termin.
  • Umeå: 6-12 månader.

Källa: SFS Bostadsrapport 2024.

Så löste jag det

Det här är en del i SVT:s satsning Så löste jag det.

Har du stött på ett problem i din vardag, och hittat ett kreativt sätt att lösa det? Kan din lösning hjälpa andra?

Nu kan du berätta i SVT:s satsning, hör av dig till salostejagdet@svt.se!

Så löste jag det

Så löste jag det

CLASSE • Anser stt Klarna är ett suveränt betalningsmedel väljer alltid Klarna om möjlighetfinns ibland betalar jag direkt ibland på förfallodagen har enormt bra koll på mina fakturor. Heder åt Klarna. Det negativa är att dom inte hjälper till om det är strul med tex Temu Schein som skulle stängas ute av Klarna

Kalle • Må Gud välsigne mannen som tänkte på killarna och nattfotbollen. Sådant vill man se mera av. Bravo!

Marie • Badankor verkar inte jättebra hur gör man om man ska skölja ur en kladdig skål eller liknande om man har ätit fil eller keso på eftermiddagen för att man ska träna efter jobbet? Man kanske inte vill ställa den som den är i diskmaskinen. Ser inte riktigt att det löser några problem utan skapar andra.

Emilia • Stängsel runt sin odling för att skydda sådden. Journalisten tar upp allemansrätten? Lika relevant som om han stängslat in sin gräsmatta framför huset. En mer intressant fråga hade varit hur mycket 1,5 mil stängsel och stolpar med arbete har kostat honom.

Ali • Jag är själv invandrare och är kritiskt till detta då det enligt mig borde vara ett krav att kunna läsa och skriva på Svenska efter 22 år i Sverige. Att ställa krav i Sverige idag är tydligt ganska kränkande tydligen.

Juline • Hon säger det själv, att hon kan läsa tillräckligt för att förstå trafikinformation.

Fantastisk med muntliga prov, det hjälper många som har språkstörning, dyslexi och ADHD!
BRA JOBBAT Jamila och Stort Grattis!

Olof Magnus Söderberg • Jag kan tycka att man ska kunna läsa svenska på grundskolennivå för att få ett svenskt körkort.

Linda • Stort grattis till körkortet Jamila!

Kim • Hur gör man med vägskyltar och andra uppmaningar när man inte kan förstå skyltarna?.

Jamila, i inslaget här, svarar att hon kan läsa tillräckligt för att kunna köra bil och förstå skyltar, men behövde muntligt stöd för att kunna svara på frågorna på testet.

Petti Meter • Men att ta körtkort utan att kunna läsa….är det så trafiksäkert?
Idag är det ju mycket text information på plåt skyltar för att inte tala om så kallade smart skyltar med ny information hela tiden….
Om det inte behövs, var ska vi då skylta i huvudtaget? Kostar bara skattepengar….

Hur man sparar mer. • Såhär gör man för att hålla koll på sin ekonomi och samtidigt spara pengar:
Varje gång du köper något med ditt kort. Gå in på internetbanken och se till att du har jämna 100, 500 eller 1000 lappar på ditt kort. Du skickar alltså över till sparkontot varje gång du handlar nåt. På så sätt sparar du lite och du håller koll på dina pengar. Men du lurar också dig själv av allt är lite dyrare, när varje småköp "kostar" 100 kr eller kanske 1000 kr. Beroende på var du väljer och hur din ekonomi är. Jag jag gjort så och det funkar faktiskt! Jag sparar mer och köper mindre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Så löste jag det

Mer i ämnet