– Nu ligger vi på 19,6 procent. Projektet har kapat siffrorna och så har vi haft glädje av konjunkturen, konstaterar arbetsförmedlaren Valdemar Rusch.
Det handlar om projektet Griffin Plugin 2.0 som startade i november 2015. Då hade ungdomsarbetslösheten i Bromölla sjunktit till 29 procent, från rekordåret 2012 med 34 procents arbetslöshet.
– Vi släcker bränder och coachar ungdomar som hoppat av eller aldrig börjat på gymnasiet, berättar Carina Berg Johansson, samordnare vid Bromölla kommun.
– Sedan jobbar vi förebyggande och träffar elever på högstadiet. Vi informerar om arbetsmarknaden och vilka utbildningar och bristyrken som finns.
Pontus Joelsson, från Bromölla, är en som hittat rätt genom Bromölla kommuns projekt. Han läser just nu in gymnasiet på Jämshögs folkhögskola och längtar inte tillbaka till sitt tidigare liv.
– Arbetslöshet och jättetråkigt. Jag satt hemma mest hela tiden.
Vill bli fritidsledare
Pontus Joelsson var skoltrött och gick ut gymnasiet med ofullständiga betyg.
Efter ett antal praktikplatser kom han med i ett kommunalt projekt med namnet Ungjobb. Där klarnade det vad han ville bli: fritidsledare.
Pontus fick möjlighet att läsa in läsa upp betygen på 25 procent av tiden och praktisera på en fritidsgård på 75 procent.
Nätet är den lokal där de arbetslösa ungdomarna samlas. Den ligger i Bromölla fritidsgård och är en välbekant plats för många.
På Nätet skapar man paket utifrån respektive persons behov. Vissa väljer att studera deltid kombinerat med avlönad praktik. Andra väljer en praktisk inriktning via ett lärlingsprogram.
– Jag går på lärlingsakademin, har praktik på en restaurang i Kristianstad och siktar på att bli kock, säger Kasper Stenvall.
Samarbetar runt individen
En fördel med Nätet är att allt finns samlat på en plats, säger Carina Berg Johansson.
– Vi vill ha en ingång och sedan flera vägar ut. På nätet samarbetar vi runt individen.
I sommar har Pontus Joelsson läst in gymnasiet. Då väntar det stora eldprovet – att söka in på fritidsledarutbildningen.
– Jag tror det går bra, säger han.
Om han inte kommer in i höst, ska han leta extraknäck och sedan fortsätta söka.
– Ja, att bli fritidsledare är målet, säger Pontus.