Så nådde Malmöprästen Kent Wisti kultstatus

Uppdaterad
Publicerad

Malmöprästen Kent Wisti har med sina satiriska teckningar nått något av en kultstatus på sociala medier. Hans kommentarer som ofta handlar om flyktingfientlighet och kvinnohat följs av över 50 000.

Bland kyrkobesökarna är han känd för sin humor levererad via predikstolen. Men internet gav honom en plattform framför en betydligt större publik.

– För mig tar det cirka 15-20 sekunder att formulera mig och publicera detta på internet, säger Kent Wisti.

Ritar på padda

Teckningarna gör han på en surfplatta och sparas sedan för att användas när han hittat en tänkvärd text.

– Det gör jag oftast på telefonen och där jag råkar befinna mig, på tåget, på en parkbänk eller på toaletten.

Han har nu över 50 000 följare på olika sociala medier som alltså i stunden får del av hans funderingar.

– Det här är snabba kommentarer till samtidsdebatten precis som jag tänker mig att alla levererar när man sitter vid fikabordet med sina kompisar.

Målat sen barnsben

Tecknandet och målandet har han haft sedan barnsben vilket blivit en syssla bredvid prästerskapet. Just nu pågår en utställning av hans erotiska bilder i S:t Petri kyrka i Malmö och i samma kyrka presenterar han för oss femton målade verk inför 500-årsminnet av Martin Luthers katekes. Han stannar upp vid en av dem.

– Här kan man ana Martin när han slår in sina teser på kyrkporten, säger Kent Wisti med en svepande armrörelse över tavlan.

Vi diskuterar det faktum att påven inom ett par månader besöker Malmö och Lund för att hedra minnet av Martin Luther trots att han just denne var katolicismens främste kritiker.

– Det är ju en gest av försoning, menar Kent Wisti.

Sedan fyra års ålder visste Kent Wisti att han skulle bli präst och lika länge har han också utvecklat en stark konstnärsådra. I hans nyutkomna bok där han samlat några av de över tusen teckningar som han producerat handlar det ofta om rädslan i det nya samhället som alltmer befolkas av nyanlända flyktingar.

– Det farliga är om den här rädslan slår över till en ideologi, vilket jag tror den gjort.

Ritar präst

Framför kameran visar han hur en bild av en präst växer fram på surfplattan. Han väljer formuleringen ”Gud är inte ett pojknamn”.

– Det handlar om att ha en gudssyn som är lite djupare än att man inte ens kunde dränka en vägglus i den.

På fråga väljer han två formuleringar som han kan läsa högt och en av dem är denna:

– Om vi inte stänger gränserna nu kan vi hamna i ett läge där vi inte längre har råd att köpa Per Morbergs skärbräda för 4000 kronor, läser Kent Wisti och tittar in i kameran.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.