Askträd och askskottsjukan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På några decennier har askskottsjukan dödat många askträd. Foto: Bernard Mikulic

Så ska askarna räddas – forskare efterlyser friska träd

Publicerad

Yggdrasil, världsträdet i vikingarnas mytologi, var ett askträd. Askskottsjukan dödar långsamt men effektivt de svenska askarna och nu efterlyser forskare på lantbruksuniversitetet i Alnarp friska askar för att ta fram motståndskraftiga träd.

Asken är ett rödlistat träd i Sverige och orsaken är askskottsjukan.

– Det är ett stort problem. När trädet är infekterat så kommer det dö neråt till basen och döda huvudstammen. Vi har sett hur askpopulationen sakta minskar och att det blir allt värre, så tiden är inte på vår sida, säger Michelle Cleary, skogspatolog vid SLU i Alnarp.

Vill hitta friska träd

Hoppet står till ett litet antal träd som är mer resistenta mot sjukdomen. Asken lever isolerat och forskarna tar gärna emot tips om var friska askar finns för att kartlägga genetik och kemi i de motståndskraftiga träden.

– Vi kommer plantera ut en del av dessa träd i nya odlingar för att få träd att plantera i framtiden. Om vi lyckas med detta så räddar vi en stor biologisk mångfald som är beroende av askträd. Det handlar om cirka 50 arter, säger Michelle Cleary.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.