– Det är praxis i branschen att man erbjuder något till lokalsamhället, säger Anna Lundsgård, ansvarig för havsbaserad vindkraft på Eolus.
Förslaget om en vindkraftspark skulle innebära att max 23 vindkraftverk placeras mellan Lomma och Barsebäckshamn. 23 vindkraftverk skulle innebära en elproduktion på mellan 1,1-1,3 TWh förnybar el om året, vilket motsvarar ungefär tio procent av Skånes totala elkonsumtion årligen.
Eftersom Sjollen vindkraftspark ligger nära Kävlinge och Malmö kommun är det dessa två kommuner som tillfrågas.
Anna Lundsgård betonar att det i slutänden inte är lokalsamhället som beslutar om vindkraftsparken. Skulle Kävlinge kommun acceptera förslaget lämnas en tillståndansökan in till Mark- och miljödomstolen för bedömning. Först när de godkänt denna ges tillstånd att bygga.
Om vindkraftsparken får tillstånd att byggas lär den vara i drift tidigast 2027.
Möte under tisdagskvällen
Eolus bjöd in till möte med lokalsamhället och politiker, och många var kritiska.
– Vi bor tio meter från havet och på kvällarna, när det är konsert i Danmark, hör vi det. Så vad ska man säga om det här projektet? säger Carlos Sandsker, boende i närheten, som är orolig över ljudnivån från vindkraftverken.
Använda veto
Johan Douglies (M), förste vice ordförande i Kävlinges kommunstyrelse, har inte heller han ändrat uppfattning.
– Vi har en översiktsplan som vi antog förra hösten där vi säger att det här inte är ett lämpligt område för vindkraft. Ska man ha någon trovärdighet i de här frågorna kan man inte bara ändra sig ett år senare, säger han.
Om en ansökan skickas in kommer kommunen förmodligen att lägga in sitt veto.
– Skulle det komma till det får vi göra det, men just nu finns det inte ens en ansökan.
SVT Nyheter Skåne var närvarande på mötet för att höra mer om frågan från Eolus, boende och politiker.
Det kommunala vetot – så fungerar det
För att få tillstånd till vindkraftverksamhet krävs en positiv tillstyrkan av kommunen, vilket i folkmun har kommit att kallas för ”det kommunala vetot”. Lagen, som infördes 2009, innebär att kommunen kan avstyrka förslag vilket omedelbart avbryter projektet. Beslutet behöver inte motiveras av kommunen och går heller inte att överklaga.
Källa: Miljöbalken