Foodoras bil samt Daniel Gustafsson Raba, operativ chef.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Hör Daniel Gustafsson Raba på Foodora berätta om hur företaget ska hjälpa matbud med intensivkurs på körskola innan de får tillgång till företagets bilar. Foto: Janerik Henriksson/TT/SVT

Så ska matbudsföretaget stoppa körkortsfusk – hjälper bud med körskola

Uppdaterad
Publicerad

I SVT Nyheter Skånes granskning av falska körkort har vi hittat flera personer som arbetat med att köra ut mat åt Foodora. Nu ska företaget hjälpa buden att ta körkort.

– Vi har sett nu en tendens att vi har svårare och svårare att garantera att att våra bud har korrekta handlingar, säger Daniel Gustafsson Raba, operativ chef på Foodora.

SVT Nyheter Skåne har avslöjat att det är möjligt att få jobb som kommunanställd, budbilschaufför eller byggarbetare med falska körkort – och dagligen köra i tjänsten.

Vi har granskat 226 fall där personer ertappats med falska körkort de senaste åren. Vi har kunnat belägga att 63 av dem använt körkorten för få jobb och köra i tjänsten.

Falska körkort i tjänsten

Några av dem har varit matbud åt bland annat Foodora.

– Det är givetvis väldigt allvarligt och vi välkomnar en sådan här granskning. Det här är jätteviktigt för oss, säkerheten för våra medarbetare och medtrafikanter är av yttersta vikt, säger Daniel Gustafsson Raba, operativ chef på Foodora.

Trots kontroller fick bud jobb med falska körkort

Det finns inga lagar eller regler som gör att arbetsgivare måste kontrollera anställdas körkort innan de sätter sig och kör i tjänsten.

På Foodora säger man att man granskar körkort innan anställning, men trots det har SVT hittat flera matbud som kört med falska körkort.

– Vi har sett en tendens att vi har svårare och svårare att garantera att våra bud har korrekta handlingar helt enkelt, säger Daniel Gustafsson Raba.

Lanserar körskolehjälp

Nu har företaget beslutat att inte längre godkänna körkort utanför EU och säger att de kontrollerar körkort på samma sätt som polisen gör.

Till hösten lanserar de en intensivkurs på körskola.

– Nu tar vi även ett ytterligare steg och kommer börja erbjuda hjälp för våra bud att ta körkort både med körlektioner och finansiellt med körkort genom en körskola.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Falska körkort i tjänsten

Mer i ämnet