En delad bild som visar två sektioner: till vänster, en lastmaskin som tömmer jord eller material i en blå container med grön kran ovanför, omgiven av träd och grönska; till höger, en man stående framför en byggnad, klädd i en mörk blazer och skjorta.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se i klippet ovan – Camilla Palm (M) kommunstyrelsens ordförande i Kristianstad och Vinnytsias vice borgmästare Andrii Ocheretnyi om samarbetet. Foto: Aina Olsson/SVT

Så ska matförsörjningen säkras vid krig – får lärdomar av Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Svensk matproduktion måste fungera vid krig och kris. En delegation från Ukraina besökte Kristianstad för att ge Sveriges kommuner värdefulla erfarenheter.

– Varje dag äter någon i landet mat som producerats i Kristianstads kommun, säger Camilla Palm (M), kommunstyrelsens ordförande.

I samma sekund som SVT intervjuar Vinnytsias vice borgmästare Andrii Ocheretnyi ljuder luftlarmen över den ukrainska staden. Erfarenheter som kan i värsta fall vara värdefull kunskap för svenska kommuner.

– Den stora tragedin var när missilerna attackerade de enorma lagren av matresurser i början. De attackerade Odessas hamn och det var en stor förlust för hela landet, säger Andrii Ocheretnyi.

Kriget i Ukraina

Det är med den bakgrunden som en delegation från staden besökte Krinova och för att utbyta erfarenheter om krisledning och livsmedelsförsörjning.

I Skåne finns en rik variation av odlingar och djuruppfödning. 30 procent av maten som konsumeras i Sverige och 85 procent av all fruktodling har sitt ursprung här, enligt Lantbrukarnas Riksförbund, LRF.

I videon ovan berättar Andrii Ocheretnyi mer om hur Sverige kan förbereda sig inför en kris.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet